casa ac

casa ac

Architect
dep studio
Location
Castiglione Mantovano, Italy
Project Year
2009
Category
Private Houses
dep studio

casa ac

dep studio as Architects

The new building is built against a volume existing residential but from which is separated from the point of view of formal composition. Outside you can find the typical elements of rural vernacular architecture that characterize the buildings in the area like the gabled roof and the porch; the same goes for the choice of materials: wood, brick and white plaster, albeit reinterpreted in a contemporary way, pursuing an idea of ​​clean lines. The main feature is undoubtedly the "cube" brick that is imposed on light volume aggettando fronts from the west and north. Inside, the space on the ground floor is divided into two zones, the first, near the entrance, consists of a large living area where there are the kitchen, the dining area, the living room and the staircase to the upper floor while in the rear there is a bathroom, a laundry room and study. Large sliding glass doors emphasize a strong link with the outer space. On the first floor are a bedroom with bathroom, two single bedrooms and an additional toilet. From the bedroom you can access the balcony, above the porch, and the area of ​​the attic, used as a relaxation area. The building complies with all the measures aimed at saving energy. The structure is made of reinforced concrete, the infill blocks and insulating slabs and masonry. The roof, gabled asymmetrical, is made of wood laminated pine. The package cover provides ventilation and an insulating layer of 16 cm wood fiber. The fronts have a coat polystyrene 12 cm with a colored plaster excluding volume jutting brick.

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More