Funicolare di San Pellegrino-Vetta

Funicolare di San Pellegrino-Vetta

Architect
dep studio
Location
San Pellegrino Terme, Italy | View Map
Project Year
2012
Category
Art Galleries

Cultural Centres
dep studio

Funicolare di San Pellegrino-Vetta

dep studio as Architects

The funicular connecting the village of San Pellegrino to the fraction "Vetta", from which it took its name, a hamlet located about 650 meters above sea level, the mountains of the right slope of the valley. The territory in which it appears the project is characterized by the presence of some architectural excellence closely related to the spa industry as the Grand Hotel, the Casino, the Spa and some historical villas. The construction of the object of focus begins in 1906 and the works are completed in 1909 with the inauguration of the funicular railway. The original building had a cross plan with three local plan spread over three floors and a small basement. Over time we have added some additional rooms especially related to the management of the funicular, which partially changed the image of the past. The project is inserted within a system of initiatives aimed at enhancing the cultural and architectural heritage and the revival of tourism in the country and provides for the thermal transformation of the building into a residential building in public use for the installation of permanent exhibits and temporary. This project represents the first step in the rehabilitation of the funicular railway that will re-connect the country with the Peak resort. Interventions are concentrated in indoors and in the first place, are required to change the functional distribution. Currently it from the square, through a large arched entrance brings you to the waiting room and from there the two small rooms reserved attendant to the operation of the funicular. To access to housing, however, you need to get out in the garden and around the building until you reach the entrance of the stairwell which distributes the two levels of living space and the attic. The new use requires spaces well connected to each other and above a single access well located and controlled with ease. It is therefore thought to open a gate, originally already present, able to put in direct communication the waiting room with the other premises of the ground floor, the stairwell and then with all the rooms of the building. To facilitate the visit of the new spaces for disabled people was expected to include, within the volume, a montapersone that connects the two levels. In this way you get an exhibition that develops through six large rooms of regular shape well connected between them.

Featured Projects
Latest Products
News
Snøhetta brings a modern vision to the remote historic hotel Finse 1222
27 May 2022 News
Snøhetta brings a modern vision to the remote historic hotel Finse 1222

At the very highest point of the Norwegian Railway track and only accessible by train, you will find... More

New Novartis Pavilion in Basel features a distinctive zero-energy media facade
27 May 2022 News
New Novartis Pavilion in Basel features a distinctive zero-energy media facade

The Novartist Pavilion by AMDL CIRCLE is a new exhibition, meeting and event centre at the Novartis... More

Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More