SHOWROOM CH
Moreno Maggi, Giorgio Biazzo

SHOWROOM CH

Architrend Architecture as Architects

The CH showroom is a project involving the expansion of an existing building, located in a landscape of exceptional value, the Ibleo plateau slopes, on the SS 115 road linking the capital to the nearby city of Ragusa Comiso. The site allows the space in the South view to the Mediterranean Sea, the city of Comiso and its airport, north to Mount Etna. The existing building had undergone renovation work of a previous structure in a rustic state. The design of the study, has redefined the existing property, putting it a new structure comprising a porch that serves as the entrance to the showroom, as well as a suspended pavilion located on the downstream side which faces the landscape.


The design strategies have redefined the fronts of the existing building, cleaning it of most of the elements that characterized it in the classical sense. They were covered with a false-fiber cement all the stone frames of existing openings, including the summit of the roof cornice. On the north and west fronts a new porch was built, tall as the existing building, which characterizes and identifies access to the showroom. On the southern front, however, looking to the landscape, the porch is transformed into a pavilion with metal and light roof structure. The front of this new pavilion, used as exhibition features products of showrooms, is characterized by a large frame window that frames the landscape. From inside the pavilion is thus a direct relationship with the view to the city of Comiso and its historic center.


In the evening, the pavilion lights up and turns into a bright lantern in the countryside, with the lights of the city visible from the inside. The architecture of the project, deliberately simple, shows a white volume of regular shape, while minimizing its components, but exalting the most of his sculptural image that stands out in the rural landscape. All new stores have been designed with concealed fixtures, where the glass is the protagonist, while the lights and air conditioning systems are recessed in the ceiling.


And 'anticipated, not visible in the pavilion roof in place, a solar panel system, while the existing building coverage will be realized a large rooftop terrace, with wooden floor and used as outdoor furniture exhibition.

Featured Projects
Latest Products
News
Mc100 concept marks Guatemala’s 100th McDonald’s restaurant and the brand’s ongoing evolution
3 Feb 2023 News
Mc100 concept marks Guatemala’s 100th McDonald’s restaurant and the brand’s ongoing evolution

Over the past 40 years,  the McDonald’s brand has become deeply ingrained into Guatemalan... More

LMN Architects complete $2 billion Seattle Convention Center expansion
3 Feb 2023 News
LMN Architects complete $2 billion Seattle Convention Center expansion

LMN Architects have completed the USD 2 billion statement expansion to the Seattle Convention Center... More

Custom façade by Greater Dog Architects floats like a feather
3 Feb 2023 News
Custom façade by Greater Dog Architects floats like a feather

In Shaoxing, China, the new é é é | BSH headquarters is a mixed-use complex con... More

Top 10 office modular sofas
1 Feb 2023 Specification
Top 10 office modular sofas

Modular sofas are typically defined by simple forms and for unrestricted configurability, allowing u... More

Top 10 picks from Maison et Objet
1 Feb 2023 News
Top 10 picks from Maison et Objet

January’s edition of the bi-annual Parisian trade fair Maison et Objet revealed that sustainab... More

Brixen Public Library unites historical buildings with new social spaces
1 Feb 2023 News
Brixen Public Library unites historical buildings with new social spaces

Treviso-based architecture studio Carlana Mezzalira Pentimalli has completed the Brixen Public Libra... More

25 Best Architecture Firms in Lisbon
1 Feb 2023 News
25 Best Architecture Firms in Lisbon

Sculpted volumes that play with natural light; simple white forms that respond to warm climates and... More

Snohetta + WERK Arkitekter unveil an architectural landmark inspired by boat construction in Denmark
31 Jan 2023 News
Snohetta + WERK Arkitekter unveil an architectural landmark inspired by boat construction in Denmark

The seaport town Esbjerg on the west coast of Denmark welcomes a new maritime centre designed by Osl... More