Casa Colina
Fran Parente
Scheda Tecnica Prodotto

ElementoMarchioProduct Name
Dining table lightFlos
CurtainsBelinha Decoracoes
SofaCarbono Design
Gourmet chairs, Living room tables, Living room sofa, Master bedroom floor lamp, Master bedroom chairDecameron
LightingDIMLUX
Living room chairDpot

Scheda Tecnica Prodotto
Dining table light
AIM, 265 per Flos
Curtains
Sofa
Gourmet chairs, Living room tables, Living room sofa, Master bedroom floor lamp, Master bedroom chair
per Decameron
Lighting
per DIMLUX
Living room chair
per Dpot

Casa Colina: Extensive roof garden highlights the new residential project of FGMF

FGMF come Architetti

The natural configuration of the land inspired the name of Casa Colina, located at Fazenda Boa Vista, in the interior of São Paulo. Positioned in a format resembling the letter “c”, the project allowed visual contact with all the ground floor environments of the residence.

photo_credit Fran Parente
Fran Parente

The FGMF office signs the architecture and interior design of Casa Colina, a residence located at Fazenda Boa Vista, in Porto Feliz, in the interior of São Paulo. The slight unevenness of the land was an important inspiration to conceptualize the project, designed in such a way that makes the most of the existing topography. The highlight is the creation of an extensive ramp that, inclined, merges with the ground, configuring an extensive garden over the house, mimicking it to the land in some external points of view.

photo_credit Fran Parente
Fran Parente

The residence is part of a proposal of simple concepts. A perimeter organization, predominantly onestory, follows the peculiar shape of the land and its mandatory area left vacant, creating a semi-internal patio, lowered in relation to the street that guarantees privacy to the residents without losing the relationship with the external areas. The result is a format resembling the letter “c”, and which allows visual contact with all the ground floor environments of the residence.

photo_credit Fran Parente
Fran Parente

The architectural highlight is the walkway that comes from the land and rises, covering the external social area, opening into a flat concrete slab with access to the master suite. For the architects of the FGMF office, “the use of a ‘suspended garden’ accessible in a ramp, which covers the extensive program of the house, made it a space that is at the same time very integrated with each other and a little discreet from the external look, providing a dynamic of use that meets the wishes of the residents”.

photo_credit Fran Parente
Fran Parente

The use of different closing materials helped to reinforce the sectioning of the environments of the house. The social and leisure area is glazed with the possibility of being fully opened, the guest wing has wood treatment that when closed turns into a monolithic block under the slab, and the service areas are closed with hollow wood shutters.

photo_credit Fran Parente
Fran Parente

On the upper slab there is only the stronghold of the main suite. The space has a closure that continues through the stairs with the opaque elements on the ground floor. The large openings work as an element that is either closed or completely opened for enjoying the view of the pool and the sand court during moments of leisure and rest. The project is also a minimal impact test on the land, which appears untouched when viewed from above. In addition to the garden, only the swimming pool, solarium, sand court and some solar panels, responsible for keeping the residence energy self-sufficient, are visible from above. The large green roof provides thermal comfort, and the extensive glass openings that allow cross ventilation help in the energy performance of the residence.

photo_credit Fran Parente
Fran Parente

The interior design is also signed by the office. With a minimalist concept, it brings a mix of pieces created by national and international designers. The combination allows the spaces to be used from informal moments and leisure to slightly more formal events.

photo_credit Fran Parente
Fran Parente
photo_credit Fran Parente
Fran Parente
photo_credit Fran Parente
Fran Parente
photo_credit Fran Parente
Fran Parente
photo_credit Fran Parente
Fran Parente
photo_credit Fran Parente
Fran Parente
photo_credit Fran Parente
Fran Parente
Crediti Progetto
Prodotti utilizzati in questo progetto