Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

24 Jun 2022 News

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed into a 21st-century office space for the law firm Clifford Chance. The design was undertaken by KCAP as architects with interiors by Fokkema & Partners.

Bram Vreugdenhil

The focal point was to create a future-proof monument that enables a new way of working.

Bram Vreugdenhil

The renovation aims to modernize the iconic building’s internal climate and acoustics but above all, enable a new way of working, providing spaces for informal encounters and social interaction. 

Bram Vreugdenhil

The delicate but impactful interventions undertaken retain original elements and make them visible where possible. Spatial and visual connections within the building have been improved and expanded

Bram Vreugdenhil

For example, a space previously covered and converted into a library from the courtyard was reactivated by KCAP into a bright, glass-covered atrium that serves as a dynamic and animated place for meeting and interacting.

Bram Vreugdenhil

The space also serves as a new node and hub for the building’s circulation.  
New staircases provide access to upper floors and a restaurant at the basement level while bay windows and balconies reinforced the visual relationship between the atrium and the remainder of the building. 

Bram Vreugdenhil

A sculptural spiral staircase made of anodized aluminium is an eye-catching feature element of the atrium. Allowing for informal encounters, it connects a series of mini-hubs equipped with glass skyboxes that overlook the atrium. 

Bram Vreugdenhil

The interior design by Fokkema & Partners offers a playful interpretation of the building’s historical features. Architectural elements in the atrium loosely refer to the neo-Renaissance interior façade with pronounced planes in colour, period rooms with their original details converted to modern offices, and planes in a historical ochre tone marking new corridors in richly ornamented hallways. 

Bram Vreugdenhil

The original wooden rafters are left free of partitioning, with spaces organized into different ‘home zones.’ 

Bram Vreugdenhil
Related Content
Latest News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Featured Products
Featured Projects