Cornellà de Llobregat social housing in Barcelona becomes the largest wooden-structured residential building in Spain

Cornellà de Llobregat social housing in Barcelona becomes the largest wooden-structured residential building in Spain

18 Feb 2022 News

On a site formerly occupied by the iconic Pisa cinema in the Barcelona municipality of Cornellà de Llobregat, this freestanding residential building by Peris+Toral Arquitectes comprises 85 social dwellings within five wood-framed floors supported by a reinforced concrete structure at ground floor. The project is the largest wooden-structured residential building in Spain and includes a total of 8,300 m2 of zero KM wood from the forests of the Basque Country.

José Hevia

In addition to the utilisation of wood as the primary construction material, a key design strategy of the multi-family concept was a layout of spaces which, by eliminating both private and communal passages and proposing instead ‘communicating rooms’, optimizes the floor plan. 

José Hevia

Organized around a courtyard, the building links a series of intermediate spaces. A portico that opens to the city on the ground floor creates a filtered relationship between public space and connects to a communal courtyard that functions much like a plaza for the inhabitants. And rather than entering the building’s hallways directly from outside, four entry shafts are situated in the four corners of the courtyard, reinforcing the nature of the courtyard as a place where residents come together. 

José Hevia

On each typical floorplate, access to individual dwellings comes via private terraces that form a ring of outdoor spaces overlooking the courtyard. The 'communicating rooms', of which there are 114 spaces per floor at 543 in the entire building, remove the need for private and communal passageways, thus maximizing the usage of space. 

José Hevia

The 85 dwellings are arranged in four groupings, with a total of 18 units per floor. The groupings are set out around a nucleus to take advantage of cross-ventilation and dual orientation. Inside, an open plan kitchen is situated in the central room and functions as a distributor that eliminates the need for passages. Room sizes are designed to offer flexibility based on the ambiguity of use. 

José Hevia

Finally, server spaces are located in the central ring while the remaining rooms (approximately 13 m2) run along the façade. Yet another terrace in the outer ring completes the spatial sequence of spaces interconnected by large openings that are permeable to air, sight, and movement. 

Related Content
Latest News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More

Featured Products
Featured Projects