Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

25 Jun 2022 News

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media. The project by O.M. Shumelda is located within the previously existing Lviv Radio Building. 

Roman Shyshak

Constructed in 1912-1913, the building is an outstanding example of early modernist architecture with Art Nouveau and Neo-Gothic details. The building has served many functions over its lifetime, including years as a Polish bank and of course the home of Lviv Radio. 

Roman Shyshak

Unfortunately, numerous original architectural elements were destroyed during the Soviet era. As such, it was of high importance for the architect to preserve the remaining elements of the interior. 
The architects were pleased throughout the process to find unique ornaments on the walls and ceilings made of luxpheres, which are glass prisms invented by an American company in the 19th century and often found throughout Europe. 

Roman Shyshak

During the design process, the architects researched the rooms as much as possible. Three bricked-up windows were restored, bringing light into the entrance from the hall to the atrium courtyard, windows in the WC, and in the corridors. Mirrors were also employed to dissolve the design. 

Roman Shyshak

Floors have been restored throughout the project, in particular the basement, which is designed for exhibitions, and microcement in one of the corridors. Further, to add functionality, existing floor-to-floor height was used to create an additional intermediate floor for employees. Metal doorways were designed to separate the spaces of the entrance group and the lecture hall. 

Roman Shyshak

Finally, the entrance gate from Knyazya Romana was restored at the central entrance. It was discovered that there were originally two gates in the space - with access to Knyaz Roman and Nyzhankivsky - as the restorers found the remains and restored a new entrance gate with a small terrace.

Related Content
Latest News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Featured Products
Featured Projects