Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

24 Jun 2022 News

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgium that acknowledges its architectural history while not allowing itself to be constrained in terms of form. Situated on a sober concrete plinth and featuring original neo-classical style details, the home offers a new timeless whole for a family of three generations. The renovation also accommodates a family-run veterinary practice. 

Dennis De Smet

While a renovation was needed and the clients wished for an end result different to that of the existing home, drastic interventions were not an option given the emotional value of the home to the family. 

Dennis De Smet

Studying the stylist features, the architects combined the existing fabric with some new interventions to create a coherence that connects the three generations. 
The original layout of the home is still evident throughout, allowing children, grandparents and grandchildren to recognize their past histories of the house. 

Dennis De Smet

Concrete seemed a logical material for structural interventions ad renovation, being neutral enough to integrate with the original style of the house, while also powerful enough to give an individuality to new elements. 
At the entrance, an impressive concrete awning reinforces the grand appearance of the home. The concrete structure of the canopy returns in the plinth of the side extension of the veterinary practice and the gallery behind resulting in a generous flow of movement between work, living, and garden. 

Dennis De Smet

An original sandstone portico and staircase hall were deliberately retained in original baroque style, adding to the elegant look and feel. Also, the eaves of the slate covered roof were extended to accent the original kink in the roof. 

Dennis De Smet

Elements on a human scale are present throughout. In particular, the waiting room and practice area include windows set at the height of desks and cabinetry, resulting in an atmosphere of openness and light. 

Related Content
Latest News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Featured Products
Featured Projects