Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

14 May 2022 News

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing holiday home offered phenomenal views and as an extra asset, a beautiful weeping willow. The home’s subsequent renovation and extension, undertaken by Objekt Architecten, further provides an ecological house where residents can live and work in a beautiful, green setting.

Bert Vereecke

Throughout the project, the existing structure which dates back to 1904, was maintained as much as possible. A traditional Flemish rear extension was replaced by a new volume clad with black tiles, applied to both the façade and the roof.  On the outside, the windows were given an aluminum finish in a deep black colour to match while on the inside, windows are given a wooden finish, which in turn matches the clay plaster. The exterior joinery, installed by Mondian from Zonhove, is made in Austria.

Bert Vereecke

The new extension incorporates four bedrooms, a studio for the owner who is a professional ceramist, and an open plan kitchen that connects to the garden. 

Bert Vereecke

A healthy indoor environment with the use of ecological materials was an important requirement for the clients. From the many bio-ecological material possibilities investigated, the clients selected hemp-lime as insulation material in the walls and cellulose flakes as roof insulation. Inside, walls are finished with loam plaster and, in the bathroom areas, a water-repellent lime plaster called tadelakt, was selected. 

Bert Vereecke

In terms of energy efficiency, the home was upgraded to include triple glazing, a heat pump with a borehole heat exchanger, and a type D ventilation system with heat recovery to ensure maximum climate efficiency. 

Bert Vereecke

The landscape strategy further takes an ecological approach with parking spaces, for example, finished with a gravel lawn and a bee-friendly front garden along with a site that will be kept natural and evolve together with the family.

Related Content
Latest News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas
6 Jul 2022 News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas

Located in Austin, Texas, The Pitch is a new hospitality and entertainment complex made from shippin... More

Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture
6 Jul 2022 News
Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture

Located in the Austrian Alps, Chalet D is a family holiday home that includes a spa area. Modern and... More

The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands
4 Jul 2022 News
The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands

Designed for the Floriade 2022 Expo, The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio is a nearly 100%... More

Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework
4 Jul 2022 News
Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework

Overlooking the vineyards of California’s Sonoma landscape, the Frame House by Mork-Ulnes Arch... More

Top 10 Trending Tiles
4 Jul 2022 News
Top 10 Trending Tiles

From bathroom walls to flooring for living spaces, tiling provides a durable, easy-to-maintain finis... More

BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods
3 Jul 2022 News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods

In Manor, Norway, The Plus is a new furniture factory by BIG for furniture manufacturer Vestre. Inco... More

RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood
3 Jul 2022 News
RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood

In the 11th district of Paris, the architecture of the neighbourhood has a spontaneous feel characte... More

Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Featured Products
Featured Projects