10 Redmans Road House

10 Redmans Road House

Architect
Alan Power Architects
Location
10 Redmans Road, London E1 3BY, UK | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Hufton + Crow
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Two track Minimal Window sliding door systemIQ Glass UK
Bespoke timber diagridConstructional Timber Manufacturers Ltd
Bespoke glass blocksGlasszoo
Bespoke structural glass lantern lightInspiring Projects Involving Glass (IPIG Ltd)
Millboard (Enhanced Grain) decking boardsMillboard
Automist SystemMistek

Product Spec Sheet
Two track Minimal Window sliding door system
Bespoke timber diagrid
Bespoke glass blocks
Bespoke structural glass lantern light
Millboard (Enhanced Grain) decking boards
Automist System
by Mistek

10 Redmans Road House

Alan Power Architects as Architects

This project is for a 97 sq m two-bedroom GIA new build house on lower ground and ground floors, built on open land just south of Whitechapel High Street, in the Stepney Green Conservation Area.

This project offered a fascinating opportunity to create a dwelling from a leftover scrap of urban land. It demonstrates what can be achieved by focusing on what might be called the spirit of place, rather than approaching the design from any particular stylistic viewpoint – that is, by developing a series of dwelling spaces that address the particular characteristics of a place, or a site. The clues to the design lay in the site context of a conservation area, creating privacy and seclusion from a prominent street location, orientation for light and sun, the open sky of the gardens of adjacent properties to the south, and the desire to create a sense of a primary space as a focus for the house that appeared to be experiencedly greater than the modest scale of the house – what Gaston Bachelard has called ‘intimate immensity’.

The site is a slightly distorted rectangle, with the long axis aligned east to west, with the frontage along Redmans Road being the north elevation. To the east is Redlands Primary School; the land adjacent to the east boundary on the school side is a bio-diverse wooded garden, left to develop in a semi-wild state as a pedagogical tool for the school. To the south and west are the gardens to the rear of the houses along Jubilee Street.

A second-hand stock brick wall to match the adjacent brickwork in Jubilee Street establishes the building’s position along Redmans Road, and in the conservation area. The building signifies its presence discreetly within and above this wall: a single opening on the eastern end of the site provides the entry into the building via an open side passage. Perforated brickwork adjacent to the entrance, with bespoke inset solid glass blocks, provides light into the internal staircase down to the lower level. The main living space, the focus for the house, is signified by the glazed lantern light sitting above the stock brick boundary wall.

The new building has a ‘L’ shaped plan, laid out around a two-level courtyard located in the south-west quadrant of the site. On the upper level a terrace provides external space as the focus for the living areas; on the lower level, a landscaped courtyard serves the two bedrooms, each with its own bathroom. The front door to the new building is off the side passage, thereby providing a double layer of privacy and security for the occupants. The entrance door then opens directly into the main living space.

To enhance the garden setting of the building, and for reasons of sustainability and biodiversity, the roof to the lantern light is sedum. When viewed from the upper levels of the adjacent houses along Jubilee Street, this will also help to provide a sense of the continuation of the neighbours’gardens, and recalls the previous garden character of the site.

 

Material Used :
1. Constructional Timber Manufacturers Ltd - Bespoke timber diagrid
2. IQ Glass Ltd - Two track Minimal Window sliding door system
3. IPIG Ltd - Bespoke structural glass lantern light
4. Glasszoo Ltd - Bespoke glass blocks
5. Protan Ltd - Protan PVC single-ply waterproofing system.
6. The Resin Floor Co. (UK) Ltd - D60 poured resin floor on 3mm acoustic underlay
7. Mistek Ltd - Automist System
8. New Haden Pumps Ltd - FW/SW Duplex heavy duty sewage pumps in GRP chambers
9. Enfield Joinery Ltd - Bespoke beech doors and frames
10. Modern Doors Ltd - Bespoke 57mm thick double doors insulated with steel core
11. Ashlar Mason Ltd - Bespoke fitted kitchen
12. Tower Ceramics Ltd - Thassos Matt ceramic tiles (two shades)
13. Millboard Ltd - Millboard (Enhanced Grain) decking boards


Software Used :
Vectorworks  

Read story in ItalianoPortuguêsDeutschEspañol and Français

Featured Projects
Latest Products
News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More

The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living
5 Aug 2022 News
The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living

Located in the Sonnwendviertel district, directly south of Vienna’s new central station, the M... More