105DW-House

105DW-House

Architect
ONG&ONG
Location
Singapore | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
ONG&ONG

105DW-House

ONG&ONG as Architects

Built on a level but long plot of land in the East Coast area of Singapore, 105DW-House presented a few challenges to the architecture team. A southwest-facing frontage meant that any windows on its facade would require some form of brise soleil to deflect the harsh afternoon sunlight. To overcome this, the designers opted to place a swimming pool and a Frangipani tree in the centre of the house, creating a courtyard-style focal point and effectively turning the view inwards. The pool features a bridge connecting the living room to the dining room with separate dry and wet kitchens, and service areas towards the back.

photo_credit ONG&ONG
ONG&ONG

Originally a 1960s-era semi-detached house, the land was deemed wide enough for a fully detached property.  This allowed for a lush planting scheme around the plot's perimeter, affording the owners a measure of privacy, while massive floor-to-ceiling glass panes give the ground-floor living spaces the sensation of being a haven within a garden, with ample room to host large parties. A sense of airiness is apparent from the moment one enters the home, thanks to the excellent cross ventilation within. Order and symmetry are also important elements of the design, with key pieces of furniture  aligned along a central sightline and flanked by doorways on either side.

photo_credit ONG&ONG
ONG&ONG

Across the first level, white marble floors contrast perfectly with the matte black of the steel window frames and pillars. In the powder room, Gessi fittings in a customised brushed black nickel finish lend a sophisticated elegance against the Calacutta marble tiles. Selected walls were left in a béton brut style, but with the exposed concrete given a special SKK finishing coat, locking in the textured appeal of its timber mold.

photo_credit ONG&ONG
ONG&ONG

Ascending the stairs, the flooring changes to grooved teak planks, indicating a switch to the more private areas of the house. The second level features a generous guest bedroom and bathroom with sun pipe for natural illumination at the front, while a discreet pocket door slides to reveal two multi-purpose areas currently used as home offices. Beyond them, a spectacular glass bridge across the courtyard leads to the principal bedroom - a double-volume space with curved ceiling. Behind another set of pocket doors lie an expansive walk-in closet with Fenix laminate doors and a glass skylight above, and a master bathroom with dual vanity areas.

photo_credit ONG&ONG
ONG&ONG

The third level features another ensuite bedroom with a private roof terrace, ideal for enjoying balmy evening breezes.

photo_credit ONG&ONG
ONG&ONG

The house took two years from planning to construction, and includes automated blinds, lighting, piped-in sound and security systems.

Featured Projects
Latest Products
News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More

The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living
5 Aug 2022 News
The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living

Located in the Sonnwendviertel district, directly south of Vienna’s new central station, the M... More