11CK-House

11CK-House

Architect
ONG&ONG
Location
Singapore | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
ONG&ONG

11CK-House

ONG&ONG as Architects

Nestled within the central area of the Katong district, 11CK-House represents a restoration project befitting the area’s architectural heritage along Singapore's East Coast. The clients were particularly enamoured with the shophouse typology due to its multiple levels and highly adaptive spaces. And with work-from-home arrangements becoming the new normal, this layout proved to be highly effective for its purpose. The owners were able to have separate work areas eliminating distraction.

photo_credit ONG&ONG
ONG&ONG

Designers had to work within the specifications set by Singapore’s Urban Redevelopment Authority (URA)mandating that they maintain the property’s rafters, vents, and other key architectural features, making it a challenge for the design team to bring light and airflow into the elongated interior space.

photo_credit ONG&ONG
ONG&ONG

The solution was to create a dramatic spiral staircase that connects all three levels, offering a mesh in lieu of railings. A round skylight was installed at the top of the staircase to allow natural lighting to filter in while a second one is installed into a flat roof, bringing illumination into the family room. For the junior master bedroom, natural light is introduced via small windows along the perimeter of a jacked roof section.

photo_credit ONG&ONG
ONG&ONG

The second challenge presented itself in the linking of the main building with a back extension which the designers solved by introducing a 45-degree bend in the roof, shoe-horning a doorway under the eaves that lead out to an open terrace facing a study and the helper's room.

photo_credit ONG&ONG
ONG&ONG

The owners had a particular respect for artisans and craftsmanship. Therefore, all the tiles and tiling schemes around the home, including for the pool, kitchen backsplash and bathrooms, all reflect a handmade aesthetic, and close attention was paid to the way the tiles were cut and arranged to create herringbone, chequer and other alluring patterns.

photo_credit ONG&ONG
ONG&ONG

The kitchen was designed to be the heart of the home, offering periwinkle blue cabinets within the area that harmonise perfectly with the plunge pool just outside, creating a pleasing indoor-outdoor visual connection.

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More