1201 K Street

Rogers Stirk Harbour + Partners as Architects

The ground level enhances the public realm provision by offering a fully-landscaped entrance, accessed by a glass bridge over a low-level landscaped plaza, shared by the office and restaurant. The building’s structural legibility is expressed by the use of exposed diagonal bracing at the eastern and western edges. The western edge uses a combination of concrete shear walls at the lift core and diagonal bracing to stabilize the building in two directions. The diagonal members on the eastern edge provide rigidity, while at the same time defining the central ‘soft zone’. The building’s massing is divided into three areas: the ‘galleria’; the ‘slot’; and the ‘office plate’. Each will have its own legible structural system. The ‘galleria’ will be a lightweight suspended glass enclosure. The ‘slot’ will be an independent steel column and beam system, while the ‘office plate’ will be a pre-tension concrete frame. The defined central soft zone is a system of pre-cast concrete planks capable of being removed and replaced. The office plate will be constructed of two independent floor plates with a void between them. The void is then filled – depending on fit-out needs – with the pre-cast concrete panels. The soft zone provides an inherently flexible floor, while ensuring that daylight is able to penetrate at the external and internal edges. The building has been designed to address the traditional occupier habit of using lifts – instead of the stairs – for short journeys. As a way of combating over-reliance on lifts, the egress stairs are placed in prominent positions and incorporated into the transparent external glazing. A key driver for the project is maximizing natural light throughout. The mechanical systems will seek to question the reliance on traditional low-temperature forced-air VAV (Variable Air Volume) systems. Instead, more flexible systems which will use less energy and ensure occupier comfort are being explored. Innovative ways of anticipating future technologies and enhancing flexibility are being studied for this project. One approach aims to reassess the standard of running services in the ceiling and taking the unusual step of employing a raised floor, which will ensure greater flexibility for the routing of IT, electrical and mechanical ducts.

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More