130 Charles Street

130 Charles Street

Location
Greenwich Village, United Kingdom
Project Year
2011
Category
Private Houses

130 Charles Street

Messana O'Rorke as Other

Built in 1852, on the site of a stable in a vernacular Greek Revival style, 130 Charles Street was always a modest house in the heart of the bustling dockside of Greenwich Village. The house’s broad four bay front belies it’s shallow depth and rhomboid shape in plan. For most of its history house was a multi occupancy building either as a rooming house or as tiny studio apartments, in 1980’s it was converted into a single family home.


The condition of the house when MO’R started design work in 2006 was pretty dire; shabby on the outside and inside a warren of small rooms with sloping floors and almost negligible historic detail. With bubble stucco walls and cheap dark stained trims it felt more like a South Western restaurant than a Town House. However, the house’s shallow footprint and North facing façade meant that it always had almost magical diffuse light on a sunny day.


The renovation of the front façade of the house was governed by it’s Landmark District Status; Plastic framed windows, security grills and painted metal caps on brownstone sills and lintels were all removed; brickwork, brownstone and railings were restored and replaced. Inside, the house was basically gutted, the basement was excavated two feet and the house underpinned. A steel structure was introduced at the core of the house allowing us to create large four bay rooms on the first three floors of the house. Removal of the chimney breast and fire places on the East side of the house allowed these rooms to focus on the renovated fire places on the Western wall.


The house is entered directly into the Living room at the top of the stoop. The rhomboid footprint is disguised by orthogonal closets on the Eastern wall that gradually reduce in depths from the front to the back of the room. This planning device is consistent in all rooms on that side of the house. The living room is open to the staircase hall and through a glass door at the rear of the building to a small yard where tall bamboo disguise the blank brick walls of the surrounding buildings. Either side of the stair are a study and cloack room, which are accessed from either end of the living room and from which indirect light implies the illusion of additional volume. New white stained oak floors and staircase, from the basement up, and smooth white walls and ceilings throughout the house reflect day light into the full depth of the house. Indirect lighting enhance the calm serenity of the house throughout.


Downstairs the large stone floored dining room is supported by a kitchen and laundry room at the rear of the building. Similarly the master bedroom on the second floor occupies the four bays above the living room, with marble bathroom and walnut walk-in closet overlooking the yard. Two smaller bedrooms with en suite bathrooms occupy the third floor, below a glass bulk head at roof level with a deck surrounded by planting.

Featured Projects
Latest Products
News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More

The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living
5 Aug 2022 News
The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living

Located in the Sonnwendviertel district, directly south of Vienna’s new central station, the M... More