14th St Y

14th St Y

Architect
Studio-ST

Z-A Studio
Location
New York, United States | View Map
Project Year
2009
Category
Community Centres
Stories By
Studio-ST

Z-A Studio

Community Center

Studio-ST as Architects

The renovated 14 Street Y celebrates the diversity of the institution's multi-generational, multi-ethnic membership. The ground floor program of lobby, fitness center, locker rooms, offices, showers and pool was reorganized as a series of parallel bands, each with its own identity. As members move through the different bands, they experience the simultaneous happenings that animate the building. By using off-the-shelf materials in unconventional ways, the designers created a unique design within a limited budget. Fields of fluorescent light fixtures of different sizes redraw the ceiling, while bands of colored tiles reconfigure the floor plane. The new entrance lobby has a gradient blue custom pattern cement tile floor, a field of circular fluorescent lights, and bright yellow 100% recycled plastic lounge furniture. The overall effect is raw and fresh and befitting the Y's East Village location.

The 14th Street Y

Z-A Studio as Architects

The design celebrates the biggest asset of the Y as a community facility; its diverse, multi generational user base. The identity of each programmatic space was enhanced, expressing multiplicity rather than institutional uniformity. The entry lobby, fitness center, locker rooms, studios, offices showers and pool are organized as a series of parallel bands. As members move through the different bands, they experience the immediacy of the simultaneous happenings that animate the building. The distinct character of the bands enables the modularity of the scheme, where one program space can be replaced by another (like slots in a computer) without compromising the integrity of the design. By using off-the-shelf materials in unconventional ways, the designers created unique spaces within a limited budget. Fields of fluorescent light fixtures of different sizes redraw the ceiling while bands of colored tiles reconfigure the floor plane. The new entrance lobby has a gradient blue custom pattern cement tile floor, a field of circular fluorescent lights, and bright yellow 100% recycled plastic lounge furniture. The new design reflects the Y as an anchor for the cultural diversity that defines its East Village community.

Project Credits
Architects
Architects
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More