1950s MODERNIST OFFICE TRANSFORMED INTO  NEW ART-HOUSE CINEMA

1950s MODERNIST OFFICE TRANSFORMED INTO NEW ART-HOUSE CINEMA

Architect
Panter Hudspith Architects
Location
London, United Kingdom | View Map
Project Year
2015
Category
Theaters
Stories By
Panter Hudspith Architects

Kalwall
Henrietta Williams

1950s MODERNIST OFFICE TRANSFORMED INTO NEW ART-HOUSE CINEMA

Panter Hudspith Architects as Architects

Panter Hudspith Architects have completed an ambitious, adaptive transformation of an unusual former 1950’s modernist office and factory building into a new, five screen, 604 seat art-house cinema for Picturehouse Cinemas ltd, in the heart of Crouch End, North London. With very few remaining modernist buildings in the locality, high importance was placed on the preservation and enhancement of the structure’s original features. These retained elements contrast elegantly with new steel framework interventions used to support the existing structure, which are highlighted in a vibrant orange hue. This subtle blend of old and new allows history of the building and how it has been altered, to create a rich and immersive cinema experience.


The building’s original concrete frame was stripped back, sandblasted and exposed throughout, creating a raw and industrial aesthetic thread that leads through the structure. Similarly, on the ground floor, the office’s undercroft car park, enclosed by a line of concrete pillars, has been re-used, and the columns accentuated by full height glazing behind. Together they form the ground floor façade, main cinema entrance and ground floor café with seating for 70. The café and foyer ceiling features the original, hollow terracotta pot floor slabs, which have been exposed and restored, bringing warmth and depth to the foyer and creating a light, relaxed meeting space for film-goers and visitors alike.


Externally, above the foyer’s line of columns, a delicate new semi-translucent façade offers glimpses into the interiors of the building, and casts playful shadows to the street by evening. The transparency of the facade was inspired by the concept of a zoetrope – one of the earliest forms of moving image. To the rear, the former factory walls were retained in situ and exposed along the main circulation route to the ground floor screens. Externally the screens have been carefully scaled and considered to avoid overshadowing neighbouring properties. The rear of the screens and services have been softened by an extensive green wall trellis system.


The need to accommodate four good-sized screens and a screening room on such a compact site, required some of the building’s facilities and screens to be located on the upper floors. This approach presented challenges in making these spaces feel part of the main visitor route through building, with cinemas traditionally single-storey. To encourage visitors to the upper levels, a bespoke, self-supporting grand central steel staircase provides access, which features a complex and visually appealing lattice of steelwork based on abstracted 1950s geometric patterns, that bisects the stair flights.


The lattice also functions as the handrail, balustrade and the support for lighting installed within it, which creates a unique chandelier. The stair is housed in a new top-glazed atrium, installed to bridge the gap between the original office building and factory behind. The atrium allows daylight to flow down though all of the upper levels into the foyer and bar below. Behind the bespoke staircase sits a triple-height mural by contemporary artist Ben Nathan, specially commissioned for the building, which draws on local history and depicts the junction where New River passes under Tottenham Lane and Hornsey mainline. Crouch End’s well-known clock tower also appears in the composition. On the first floor a bar and restaurant has been created, where large sliding windows offer views out onto the street.


The 1950’s recycled Rhodesian teak herringbone parquet floor from the now demolished Scandinavian house on Cannon Street, provides a rich depth of colour and texture. Offering five screens, with state of the art digital projection and sound as well as a 35mm projector, the new cinema will serve the community and cater to a broad range of cinematic tastes, with a wide and varied programme of blockbusters, art house films and documentaries.


Mark Panter, partner, Panter Hudspith Architects said: “Reusing and reinventing the existing modernist structure on Tottenham Lane has enabled the creation of a cinema capable of delivering a wide range of events for local residents, as well as the a traditional cinema experience. Our work in opening the building to the street will, over time, help transform this section of the Tottenham Lane for both pedestrians and cyclists and the local community.“ Lyn Goleby, Managing Director, Picturehouse Cinemas ltd said: “The cinema called ‘Perfect Picturehouse’ was on the same location until 1929, and here we are again.”

A GREAT PICTURE INSIDE AND OUT

Kalwall as Manufacturers

The Crouch End Picturehouse in North London is an interesting example of how Kalwall® can be used to convert an ugly 1950’s concrete building into a state-of-the-art space suitable for the 21st Century. This project by Panter Hudspith Architects forms part of a wider initiative within the London surburb of Haringey, aiming to re-establish the area as one of London’s cultural and arts centers. The result is a remarkable transformation of a building, originally a factory then an office, into a £6.5 million ($9.75M USD) five-screen cinema complete with café, bar, restaurant and community rooms.

Panter Hudspith Architects replaced the original curtain wall and specified Kalwall for the front elevation. Unusually, this unique translucent cladding is fitted with a tight 6” (150mm) wide grid, known as Verti-Kal™, which not only serves to emphasize height but is the first of its type in the UK. On this scheme the Kalwall panels also insulate to 0.14 U (0.78 watts per square meter) making the building both sustainable and eye-catching, exuding a gentle glow at night.

The highly insulating qualities of Kalwall, coupled with other sustainable measures, including solar panels and a green wall, helped the building achieve a BREEAM rating of Very Good. BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) is the leading and most widely used green environmental assessment method for buildings and communities in the UK. This project has won a bevy of awards for its style, design and positive impact on the local area. Accolades include winning Building Design’s Architect of the Year Award 2016 (Sports and Leisure) as well as winning Best Green Design at the Haringey Design Awards 2016 and The Architect’s Journal 2016 Retrofit Leisure Award.

Kalwall is increasingly being used in the UK for both new buildings and also for the refurbishment of cladding or rooflights on aged buildings. One of the main attractions of specifying Kalwall is its unique effect on both the interior and exterior. Internally, rooms are flooded with diffused natural daylight which creates a stimulating and very attractive environment. Although translucent, it also offers the big advantage of privacy, while the elevations appear crisp, simple and inviting. When illuminated at night they emit a very attractive ethereal glow.

Architect James Jeremiah comments: “It’s the first time we’ve specified Kalwall and it fulfils our vision of retaining the modernist characteristics of the building. One of our original concepts for the building was of a zoetrope (one of the earliest forms of moving image) and there’s a strong history of using transparency in films with people moving behind the shadows. We felt the Kalwall system was a very good fit for what we wanted to achieve.” 

Awards:
Architects’ Journal Retrofit Awards:
Winner - Leisure 2016
Building Design Architect of the Year Award:
Winner - Architect of the Year Award (Sports and Leisure) 2016
Haringey Design Awards:
Winner - Best Green Design 2016

Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
ManufacturersKalwall
Product Spec Sheet
Manufacturers
Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More