276 Office

276 Office

Architect
A+ Architects
Location
Bình Dương Province, Viet Nam | View Map
Project Year
2020
Category
Offices
Quang Tran

276 Office

A+ Architects as Architects

With a site area of 280 sqm, we were required to design a water environment company. The client wanted us to bring a design with a high identity, not mixed in the industrial context. The elevation is required to characterize and solve the problem of microclimate, more specifically the problem of heat radiation from the south.

photo_credit Quang Tran
Quang Tran

The idea came suddenly from the time we went to survey the local scene. At that time, found loads of old round iron pipes at the recycling iron shop. The design team wants to apply this material more in design products.

photo_credit Quang Tran
Quang Tran

The way to do it is really simple, connecting the iron pipes into bundles to form pillars to make the beam-column system of the project. Surely everyone is familiar with the fable “The Bunch of Chopsticks” which is about the power of unity and love. We apply that principle to create a unique and innovative load-bearing structure system. Moreover, we want to convey the message by spreading the strength of the spirit of solidarity to the users.

photo_credit Quang Tran
Quang Tran

Many elements are harmoniously combined in the design of the building. First, the horizontally emphasized shape gives the feeling of large scale and undivided. The form of a split-level block with a pine bar system helps to regulate the amount of heat radiation in the south but still ensures sunshine and the cool wind running throughout the building. The lines are simplified maximumly to optimize space.

photo_credit Quang Tran
Quang Tran

The second element is the two-functional block interwoven between the green areas to create a comfortable working space. Approaching the work is the external space (reception) than the interior space (office) inside. They are separated by a system of trees, creating a quiet place to work better than ever. The upper floor of the building also includes the same internal functional areas as well as operating and researching rooms.

photo_credit Quang Tran
Quang Tran

Thus, the freeing of space opens the view through both directions of the building in an airy way. Last but not least, the “iron bundle” structure can span large spans, once again emphasizing how to optimize the use of space and at the same time easier to transport than using large solid beams. Playing the role of bearing force the “iron bundle” and creating a good sense of the architecture and the distinctive identity of the building.

photo_credit Quang Tran
Quang Tran

In terms of materials,  acacia wood is a fairly common local material and we use it for entire the furniture of the project. And thermo wood was used for the system in the facade of the building, which is highly identifiable in the current context.

photo_credit Quang Tran
Quang Tran

Through this project, A+ Architects hopes to inspire young architects about the application of solutions using available local materials in the design to increase the locality. By simple solutions to increasing the effectiveness of the identification, spread the message of environmental protection to everyone.

Caption

Material used:

1. Facade cladding- Acacia wood

2. Flooring-Finish epoxy paint and ceramic tile

3. Doors- Iron and 5mm tempered glass

4. Windows- Iron and 5mm tempered

5. Roofing- Corrugated

6. Interior lighting- Plastic and Iron

7. Interior furniture- Rubber and iron combination

Caption
Caption
Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More