300 Ivy Street
Bruce Damonte

300 Ivy Street

David Baker Architects as Architects

Just a block from the newly created Octavia Boulevard—a boutique retail corridor that replaced the demolished Central Freeway—300 Ivy is a mixed-use development of urban market-rate homes and shops.


At the southwest corner of Grove and Gough Streets in Hayes Valley, the development brings 63 new flats and townhouses to the neighborhood. Along Gough Street, lively storefronts make up a pedestrian-friendly retail row, with prominent corner facades at both Ivy and Grove.

300 Ivy

FLETCHER STUDIO as Landscape Architecture + Urban Design

The demolition of the San Francisco Central Freeway in the late 90s sparked the rebirth of Hayes Valley by opening up new development opportunities for a more human scale neighborhood. 300 Ivy is a great example of this new approach as it rises from the land that was previously occupied by the elevated freeway and with its mixed use approach, inviting streetscape and pedestrian friendly spaces represents a new standard for development in San Francisco.


The streetscape of the project is carefully designed for sustainable and social programming. Stormwater is treated within the street planting flanking the boundaries of the property. Traffic calming measures are implemented along Ivy Street with a new bulb out and traffic table; street planting along Ivy Street is designed with chicanes to accommodate street trees and traffic calming measures. Street landscaping enlivens the commercial ground level of the building as planters and tree wells define spaces of circulation and outdoor dining. A new bulbout at the corner of Ivy and Gough is framed by Custom steel bollards and it allows the expansion of the right of way to accommodate a permanent parklet along the commercial corner.


At the street entry a custom steel gateway is set back from the sidewalk with the entry garden extending through into the public realm. Corten steel planters and custom polished steel hand rails wind up the basalt paving entry path that cuts through a lush primordial landscape. Half way up the landscape transitions from verdant green to chartreuse planting. At the building’s entry plaza a custom designed salvaged redwood table and bench furnish the space. Custom steel bike racks are also strategically placed in the plaza for resident’s and visitor’s use. Materials from the plaza cross over to the entry foyer blurring the lines between indoor and outdoor. At the ground level, each unit has a patio that is subtly screened with bamboo planting that zig zags through the space and between units. Basalt pavers were milled for the project, to provide subtle and random patterns along the ground plane. The bamboo screen cuts into the primordial garden at the entry path, separating the green native and non-native planting from the chartreuse. A final screening feature at the entry is a local artisan willow wattle fence which acts as a textured screen between the public path and private patios.


The residents are given access to the roof made into a common space. The sunny courtyard has an Australian planting of Protea and Kangaroo Paw at its center, proving habitat planting and a vibrant backdrop to the resident’s sun bathing courtyard. The roof courtyard is equipped with shared amenities for outdoor dining including custom designed kitchen and community table and a variety of perennial herbs. The outdoor dining space is covered by a pergola lined with small LED lights that bring the stars down into the space, for evening dining. At the center of the space is a community table accommodates group dining with church pew benches and a split log table of salvaged redwood. The outdoor kitchen experience is enhanced further with allotment gardens of herbs and urban agriculture placed along the perimeter of the courtyard and adjacent to the dining space. All aspects of the project allow for increasing program space for the public and the building tenants. Each feature is carefully designed, and fabricated to maximize the experience of each small space in the development.


Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More