4 Chiswell Street

4 Chiswell Street

Architect
Ben Adams Architects
Location
London, United Kingdom | View Map
Project Year
2016
Category
Offices
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
FlooringBolon
ToiletsLaufen
Shower drainAbacus Direct
Polished plasterArmourcoat Surface Finishes
CEILINGSBritish Gypsum
TAPSCrosswater

Product Spec Sheet
Flooring
by Bolon
Toilets
by Laufen
Shower drain
Polished plaster
CEILINGS
TAPS

4 Chiswell Street

Ben Adams Architects as Architects

The client wanted to improve the reception space as it was cramped and out-dated as well as gain extra lettable area on the first floor by extending the floor plate out on both levels. The client also wanted to modernise the office spaces and WCs on the office floors and provide bike storage and shower facilities for the tenants in the basement


We extended the reception and first floor out as far as possible to regain some lost space created by the unattractive set back on the ground and first floors. In reception we changed the layout, moving the reception desk, the entrance door and new access into the GF office from reception. Removing the overhang on ground and first floor created a light and open reception, giving the building a more positive relationship with the streetscape and making the building more inviting as a whole.


The graphic geometry used in the façade and the bold use of gold in the new windows help give the building a new identity. On the office floors we removed the plasterboard ceilings and exposed the concrete soffit that we painted white. The exposed services make full use of the floor to ceiling height, making the offices feel more open and light. We replaced back painted panels of glass with glass pains to make the most of the views onto the historic playing fields at the back of the building, again with the aim of opening the building up and making it feel as light as possible. The office WCs were also remodelled and brought up to current standards, with finishes and motifs that are carried through the entire building (the polished plaster and the circles).


We also reconfigured the fire escape strategy to gain net lettable area on the ground floor.


The main constraint was that the building was more than half occupied during the works which meant that logistics on site were tight. Timescales were also very tight on the project with a very short construction programme.


An existing UKPN substation also had t incorporated into the scheme with access retained


Special Features The terrazzo flooring in reception- bespoke geometric pattern The curved polished plaster walls in reception The use of gold in the façade The mesh in the main façade and the huge circles


Material Concept We chose the gold for the new curtain wall glazing to complement the existing Portland Stone cladding of the building. The gold is also reference to the building’s location at the edge of the city where the architectural style is very eclectic and diverse, we channelled this sense of “anything goes”and took the opportunity to have a bit of fun with the geometric motif of the façade and the striking gold. The choice of mesh was made to create a layered façade adding playfulness to a rather austere and regimented building. The layering of the mesh in front of the glass gives unusual views out of the building, framing the streetscape outside. The idea of how people would perceive the building façade from outside was also an important element of the design, as the mesh appears to change as you pass the building, revealing the circle motif.The terrazzo and the polished plaster were used to give subtle texture to the interior of the building, to prevent the building being too slick and corporate whilst none the less giving a sense of luxury which references the buildings proximity to the city.

Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More