5 Villas

GBa Studio_Gianluca Brini Architetto as Urban and architectural designer, construction manager

The project proposal consists in the reuse of the existing demolished volume with a volumetric expansion, within the limit of 20% of Vte, with a consequent increase in the performance of new buildings up to the level of excellence.
The new volumes, built on the "internal" front of the lot, towards the Tangenziale, are almost invisible from the Via Panigale road and on the opposite side they are confronted with the infrastructure of the Tangenziale.
Great care has been taken in the external arrangements and in the greenery, due to the high design value that comes to it entrusted. It should be emphasized that in the northern portion the green, by position, size and type, must act as a visual screen, contributing significantly to the environmental qualification of the new intervention.
How much then the volumes could be "elongated and low", rather than "compact and high", was the work of months ... This however had to lead to a "unitary" and recognizable design, ...


The project proposed here is also certainly updated in terms of environmental and overall sustainability, also but not only with reference to the technical requirements.
The intervention in architectural terms is contemporary, not only in the materials and technological choices, but also in the typological choice, for an updated urban lifestyle.
The first strong "intention" is to be read precisely in the intention of the villas, and in its horizontal rather than vertical development. The buildings are "low" and emerge from an intensive green arrangement, which corresponds to the idea of ​​a completely "sustainable" intervention even imaginatively, also supported by the use of wood as an external finishing material to enclose and emphasize the lot, and some details.
In this way, however, both "heat islands" are completely avoided (thanks to the green and the lack of both horizontal and vertical reflective materials), and also the colors and finishes are all chosen in such a way that they avoid glare. , but rather they help to dampen both the heat, absorbing it, and the sensation of connected discomfort.

The project is conceived with the aim of pursuing a passive energy-environmental response, trying to limit the use of active plant technologies (energy gain), which in any case will be provided, all also in order to obtain the volumetric bonus relating to requirements of excellence.
The windows are protected on the outside by a winged steel Venetian blind
adjustable anti-intrusion and protection from sunlight, housed in the architectural compartment; roller blinds are also provided inside the rooms to ensure complete darkening and flexibility of use.
Particular attention was paid to the design without architectural barriers and accessibility in a broad sense. Natural ventilation is always guaranteed.

Read story in Italiano

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More