55+ Housing complex De Componist

55+ Housing complex De Componist

Architect
HVE Architecten
Location
Den Haag, Netherlands | View Map
Project Year
2013
Category
Apartments

Senior Housing

Social Housing
Arno Kwint

55+ Housing complex De Componist

HVE Architecten as Architects

In the summer of 2013 a large housing block called ‘De Componist’, designed by HVE architecten, was completed. The project consists of a mix of 175 regular and social housing apartments, divided in group housing with common spaces and apartments for people over 55 years of age.


The lot of the building complex is 30 x 200 meters and is situated in a park area. On the north side it borders on a forest strip that is part of the old forest ‘Meer en Bos’. On the other side the project is adjacent to a sports field and a primary school. The entire building envelope has been translated into a composition of volumes that form one continuous building with a multitude of semi public spaces and vistas. Each volume is clearly defined by a draped shell of green-grey slate cladding. Within this framework the side walls, access galleries and private balconies are located. Through the use of different building heights, the view from the adjacent neighbourhood to the forest is maintained. The trees remain visible above the lower volumes. A three story high cut-out in one of the central volumes creates a public route for pedestrians and a direct view to the forest strip on the other side of the building. This cut-out space, which is illuminated by lighted surfaces in the wall and ceiling, forms the central point of a large (semi) public space on which all main entrances of the building complex are situated. Through the overlap of the passageway and the entrance area, a place of social activity, a lively urban space has been created.


The entrances, the openings in the slate cladded facade skin and other special elements in the building complex have been cladded with copper coloured metal sheets, creating a uniform architectural language and orientation markers for the tenants and visitors of the senior housing complex. The green-grey slate cladding and the sand coloured masonry of the building’s base result in a natural look that blends well with its green surroundings.

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More