A Bronze House on Nightingale

A Bronze House on Nightingale

Architect
SPF:architects
Location
Doheny Drive, Los Angeles, CA, USA | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
MBRGR Photography

A Bronze House on Nightingale

SPF:architects as Architects

Sited on a flat pad near the end of the street, the two-story, 13,000-square-foot Bronze House on Nightingale replaces a 3,000-square-foot single-family home originally constructed in the 1950s. To preserve existing views, the neighborhood follows a strict hillside ordinance that limits any new construction to no more than one story out of grade.

The Bronze House cleverly defies the directive not with an affront but with a building that both creates a good neighbor and answers the spatial requirements of our client. The home does not build up but digs into the sloping site to unearth additional square footage.

While the move might suggest a dim and dank home, the truth is anything but.

photo_credit MBRGR Photography
MBRGR Photography

Connecting the home’s two levels is a central atrium with an expansive 100-foot-long operable skylight. Light-wells located along the north side of the property, too, infuse the lower level rooms—a fitness room and spa, four guest bedrooms, a den, and a service kitchen—with natural daylighting.

Overall, the interior spaces follow a modern open plan with a glass and steel staircase connecting the main level to the basement floor. The upper annexes of the home—which hold the kitchen, living spaces, a master suite, and bedroom—are connected by sky bridges of the same material to limit any light obstruction and to imbue the home with additional warmth. Sliders, detailed paneling, and sleek flooring also add to the open and quiet atmosphere within.

photo_credit MBRGR Photography
MBRGR Photography

A CNC-milled wood partition lines the atrium and is a modern interpretation of geometric patterns observed from the client’s homeland. These patterns are believed to bridge mankind to the spiritual realm and it felt apt to position the sculptural wall within a transitional space such as the atrium, which indicates a buffer between the public and private areas.

California’s prototypical indoor/outdoor mode of living is on show on the southern face of the home, which comes clad in glass and can be opened up to a slip of lawn that extends out to an infinity pool covered by a 22-foot cantilevered trellis. The glass curtain wall coupled with the uncomplicated landscaping harmonize with—and permits for—expansive views of the Los Angeles cityscape below.

photo_credit MBRGR Photography
MBRGR Photography

A Bird’s Wing
The Bronze House was designed on a strict orthogonal 20x20-foot grid, a facet most easily observed from the vantage of the living, dining, and kitchen spaces. Within these rooms, you can discern that the sliders, exterior pavers, interior tile, and lighting are all based on the grid. Although not overt, the geometry does induce a calming sensation as one begins to examine and uncover the order within the details.

That being said, although the home is established around a 20x20 rule, the architect not afraid to deviate from this edict. At the front and rear ends of the home, the walls flare out to create a subtle geometry that yields a wing-like shape as if to capture or embrace the environment. For us, the move was intuitive as the residence is of course located on Nightingale Drive in the Bird Streets, perched on a hill. In short: Why not create a building that is an abstraction of a bird’s wing?

photo_credit MBRGR Photography
MBRGR Photography

Adorned in Bronze
The exterior cladding is similar to another project of ours, Double Stick. Our clients fell in love with the bronze anodized aluminum that clad the previous project and it became an instant desire.

However, on the Bronze House, some updates to the rainscreen application technique were applied. Compared to the façade on Double Stick where each aluminum slat was adhered using 3M’s double-sided VHB panel tape (i.e. high-strength double-stick tape), Nightingale uses a panelized version that is clipped onto the building as a more traditional metal panel installation. The stack bond grid pattern, combined with the soft reflective quality of the anodized aluminum gives the project a bold but refined quality.

photo_credit MBRGR Photography
MBRGR Photography

Visually dynamic, the material moreover responds to changing weather patterns and lighting conditions. The metal blends into its environs as the sun drops, almost appearing black, but also reflects daylight, revealing a bronze hue at different times during the day.

The Bronze House is our fourth home on the Bird Streets, and third on Nightingale Drive.

Key details:

  • Located in the Doheny Estates of Hollywood Hills with expansive views of Los Angeles
  • A single-family residence with approximately 13,000 square feet of interior space dug into a hill on a 25,000-square-foot lot
  • An exterior rain-screen facade consisting of bronze anodized aluminum bars
  • A mammoth 22-foot cantilever trellis
  • Interior constructed from steel, wood, and glass
  • A lower level predominantly made up of architectural panel-formed concrete

Designed by: Zoltan E. Pali | SPF:architects

photo_credit MBRGR Photography
MBRGR Photography
photo_credit MBRGR Photography
MBRGR Photography
photo_credit MBRGR Photography
MBRGR Photography
Caption
Caption
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersSCHÜCO
ManufacturersArmetal
ManufacturersRollamatic Roofs, Inc.
ManufacturersTinosana
Product Spec Sheet
Manufacturers
by SCHÜCO
Manufacturers
by Armetal
Manufacturers
Manufacturers
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More