A Sustainable House with a ‘Bio-Mechanical Core’

A Sustainable House with a ‘Bio-Mechanical Core’

Architect
DesignInc
Location
Victoria, Australia | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Dianna Snape

A Sustainable House with a ‘Bio-Mechanical Core’

DesignInc as Architects

Bio-Courtyard House
DesignInc’s recent clients are passionate about the environment and wanted their new home to reflect this commitment to sustainability. After seeing the high quality sustainable outcomes achieved by the practice on large scale public buildings, they contacted DesignInc’s Melbourne studio. In response, Director Stephen Webb and the project team conceived a new residence that seamlessly incorporates biophilic design, emphasising a strong connection with nature.

photo_credit Dianna Snape
Dianna Snape

The house occupies a corner site in a heritage conservation area four kilometres south of Melbourne’s CBD. So, while a strict heritage overlay required the architects to respond directly to the streetscape and its built environment, the design’s driving concept was very much informed by the beachside location. As Stephen explains, ‘The home’s setting was of utmost importance because we wanted to provide a responsive arrangement that embraces innovative ideas and technologies through integrating solar passive design strategies.’

photo_credit Dianna Snape
Dianna Snape

A rigorous plan takes advantage of the site’s northern aspect by orienting the scheme around a double-height protected bio-courtyard. This key feature is the living and breathing cavity of the house. Not only does it maximise CBD views, but the courtyard functions as an ecosystem or ‘bio-mechanical core’, acting as a life-sustaining force that environmentally supports the entire site and nurtures occupants with a high quality biophilic indoor/outdoor experience.

photo_credit Dianna Snape
Dianna Snape

‘The courtyard provides an ever-present connection to nature by filtering air and capturing and recycling water,’ says Stephen. Indeed, the home’s ‘mechanics’ begin in the basement which includes an EV charging station, solar energy battery and rainwater storage. More significantly, the basement’s thermal mass is used to provide natural ventilation by drawing air upward into the floors above through natural buoyancy. For the clients, this biophilic experience is what maximises wellbeing and happiness across every level of the home. The courtyard’s abundant soft landscape is visible and accessible from every part of the house.

photo_credit Dianna Snape
Dianna Snape

A palette of blonde timbers and concrete characterises the interiors, while brick dominates the courtyard and exterior. From the outside, the building’s form responds to the dominant streetscape context, with the singular masonry expression punctuated by a series of apertures. This recycled brick cladding appears as a robust yet highly textured ‘protective plate’, which, like a mollusc’s shell, protects from exposure to the seaside environment. The material hardiness is further reinforced by the courtyard’s strong angularity, from the steps and planter boxes to the blackened steel window and door frames.

photo_credit Dianna Snape
Dianna Snape

Three levels of accommodation are organised into horizontally distinct functions. The basement’s thermal mass supports a naturally filtered ventilation plenum to create year-round indoor thermal comfort throughout the home. The ground floor is a flexible family zone allowing for future adaptability with bedrooms and secondary adaptable living areas. The first floor, elevated above street level, has panoramic water views which are framed by dramatic windows with generous banquette seating. The expansive living spaces embrace a sun-filled balcony garden, celebrating the northern aspect and views of Melbourne’s skyline.

photo_credit Dianna Snape
Dianna Snape
Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More