A twisted prismatic approach of a boutique hotel

A twisted prismatic approach of a boutique hotel

Architect
Barault Architects
Location
Meganisi, Greece | View Map
Project Year
2021
Category
Hotels

A twisted prismatic approach of a boutique hotel overlooking the Ionian sea

Barault Architects as Architects

The Ampia Vista retreat is located on a steep longtitudinal plot at the southern part of Meganisi island offering breathtaking views of the Ionian Sea. Additional to the 34 double rooms, 8 triple rooms and 6 luxurious suites, the complex includes high standard food and beverage facilities as well as a wellness  center. 

 

The name derives from the Italian meaning of the phrase “ample view”, which is the key element of the hotel. A prerequisite for the design team was that all rooms and facilities have unique unhindered views of the mesmerizing blue of the nearby bay. 

 

As Greek villages are anchored on mountainsides and have their public square located at the center, the retreat is deployed on a staggered set of different levels, while the communal spaces, such as the large pool area, the restaurant and bar area are located in the center. In the form of interconnected chain rings, all spaces are designed to help the guest to easily navigate througout. The reception lobby, the pool area the restaurant as well as the spa area are all spatially interrellated. The large pool area becomes the central focal point. The rooms and suites are remotely located in order to provide privacy, solace and a relaxing ambience for the guests. 

 

The zigzagged water element running through an extensive part of the hotel functions as a linking element of the synthesis. Through its angular deployment it offers different views and creates various relaxing areas around it.

 

The volumetric approach draws inspiration from the typical double pitched and hip roof of the Ionian Island houses. By displacing the central axis, assymentrical prisms become an interesting contrast to the traditional architecture without offending the aesthetics of the island. Earthy tones and natural materials are used throughout the project. Exterior hardscapes, walls and roofs are all of the same tone, resembling an austere prismatic sculpture upon which sun shadows are theatrically casted. As a complimentary design element vertical wooden louvers hand offer protection from direct sunlight.The intentional avoidance of roof tiling was chosen in order for prisms to blend into the hardscapes. The overall earthy coloration merges with the vast olive tree surroundings.

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More