AC HOUSE

AC HOUSE

Architect
HORMA estudio
Location
Liria, Spain | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Mariela Apollonio – Fotógrafa de Arquitectura

AC HOUSE

HORMA estudio as Architects

Living in the town does not necessarily mean living as usual, but understanding what it implies. This house does not pretend to be different from what happens in its surroundings but it proposes to reflect on how a house should be in the town today, respecting tradition and reducing its energy consumption to a minimum.

 

The starting point, a family that wants to enjoy the outdoors, their own exterior and a spatial flexibility that allows them to live the entire floor together, undoing the limits of the space to be able to freely explore it. A service ground floor allows the day area to be raised to a level that avoids external noise and achieves adequate light and clarity.

 

In it, the house is developed around a central patio that separates the two different areas of the same day area, leaving a study and play area on the other side of the patio, also understood as a possible room at another time in his life. On the upper floor, the rooms reach distant views that enjoy the geographical references of the area. This project insists on analyzing and reviewing our life habits reinforcing those that the client needs the most, allowing us to modify the way of living it over the years.

 

The flexibility of the spaces is designed so that in each period of growth of the family members, both fathers and daughters, they can find the way of living that best suits the needs of the moment. The presence of the patio allows to increase the surface of the house in contact with the exterior, ensuring that all its spaces are illuminated with abundant natural light and can have cross ventilation that guarantees the correct thermal operation of the house.

 

The measured overhangs and the double facades have just configured the passive system that complements the energy approach of the home and reduces its consumption. In short, a cozy, familiar and full of life space defined with the usual materials but now understood from a contemporary perspective. Baked clay, lime and oak wood define the entire architecture where exterior and interior are always understood together, diluting its limits and promoting its use at any time of the year.

 

Team:

Nacho juan, clara cantó, jose Iborra, ana riera, marta ordoñez, andres herrero y maria Mateo.

 

Material Used:

1. Exterior pavement – baked clay - Alteret

2. Façade - Clay

3. Furniture – white lacquered and oak wood

Read story in EspañolItalianoPortuguêsDeutsch and Français

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersAlteret
Product Spec Sheet
Manufacturers
by Alteret
Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More