Aesthetik Office

Aesthetik Office

Location
Kolkata, West Bengal, India | View Map
Category
Offices
Salient

Aesthetik Office

Salient as Urban Planners

Aesthetik office in Kolkata, through its design, breaks the restrictive shackles of archaic hierarchical and rigid office establishments. The design of the office is steered by the notion of creating an encouraging and engaging office eco-system.  The design intention is conceptualized to create a paradigm of a collaborative, interactive and dynamic workspace. The vibrancy of the design fosters the enterprising employees whilst boosting their productivity and well-being. The design is envisioned to cultivate an alliance of the colleagues, clients and collaborators of the office under a common value system and breed a mutual sense of commitment amongst them though a flexible and accommodating design.

The design brief given by the client is to accommodate an office space of 2600 Sq. ft. in a mixed-use building. The client emphasizes the conception of a high-impact work environment conditioning a co-operative and productive workplace. With the spatial program layout requiring an area of around 4600 Sq.ft. and a floor height of maximum 4500 mm, the design challenge is translated as an opportunity by the architects through the conception of a mezzanine floor. The emphasis of the design is to create an adaptive and flexible floor plan to overcome the physically and mentally constrictive barriers that traditional workplaces sometimes obliviously propagate. A multi-faceted design is interweaved with the perception of co-existence of various workplace ideologies. 

The Aesthetik office is an amalgamation of distinct spaces and sentiments. The office accommodates an exhibition space that allows for the collaborators to display their products. This space can be viewed by the employees stationed in the workplace and any clients visiting the office, manifesting the presence of the collaborators in the workplace dynamic. The office also houses a gallery for organizing and delivering presentations to big audiences. A state of tranquillity and equanimity is ensured through adhering to the principles of VASTU and the ideology of creating qualitatively rich spaces for all users. The office retains its identity amidst diverse design experiments and concepts through preserving and showcasing in-house works in the interior elements. Facade products created in the office are displayed on the interior walls, integrated with the design to create a distinctive sense of familiarity. 

Flexibility in design is employed through an adaptive floor plate that transforms into congregational spaces. These spaces can be used for informal and formal assemblies or merely socializing spots for the employees. Variety of furniture as well as furniture arrangements have been explored to maximize floor space utilization and facilitate employee interaction and engagement. The collaborative furniture breaks the monotony associated with authoritative workplace ethics and accommodates for a relaxed environment promoting unhindered flow of ideas. By creating transparent barriers and breaking down walls and cubicles, the office operates as a hotspot for idea generation and sharing. A balanced workplace through entwining informal and formal spaces and work cultures fosters employee participation and motivation. Employee engagement ensures greater control over experiences at work, giving the liberty to the employees to decide their own level of privacy and comfort. It also positively correlates with workspace satisfaction.

To maximize the area whilst creating a focal design element, a mezzanine has been strategically planned in the space by manoeuvring the beams. The mezzanine functions as a vertical zoning element, dividing the areas on either sides in terms of both functionality and privacy. With the informal work spaces and inclusive spaces below, workspaces that demand exclusivity are placed above, on the mezzanine. The access to the mezzanine itself transforms as a utility, serving as an informal stepped gallery for the users. The inclusion of the mezzanine not only tremendously increases the functionality of the office but also elevates the aesthetics and design sense through visual indulgence. 

The design tries to establish visual connectivity through creating various levels and view points in the design to match the underlying concept of a transparent and open office space. Various textures and materials have been employed to break monotony and create visually stimulating scenes. To avoid boxy and closed spaces, ample sunlight inside the workplace and a view to exterior landscape has been incorporated. Some urban plantation has also been extended within the office to deploy the advantages of biophylic design. The addition of plants in workspace is the most common way to improve air quality and help with noise reduction. These intricate details have been integrated in the design to upkeep the thermal and visual comfort of the users. From its inception to execution, the design has accounted for the overall wellbeing of all its users, thus yielding high level of productivity and motivation amongst them. 

Project Credits
Urban Planners
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersSCHÜCO
Product Spec Sheet
Manufacturers
by SCHÜCO
Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More