Affordable +

Affordable +

Architect
Steffen Welsch Architects
Location
Melbourne, VIC, Australia | View Map
Project Year
2016
Category
Private Houses
WPSteinheisser Photography
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
RoofingLysaght
Zincalume
Table recycled Tallowwood CORIAN® Design
Stainless steel benchtopsABCO Stainless Steel
Thermoclick Polycarbonate roofingAmpelite
Metal spiral stairenzie
Flooring: Concrete burnished finish, sealed with plant oilLivos Australia

Product Spec Sheet
Roofing
Zincalume by Lysaght
Table recycled Tallowwood
Stainless steel benchtops
Thermoclick Polycarbonate roofing
Metal spiral stair
by enzie
Flooring: Concrete burnished finish, sealed with plant oil

Affordable +

Steffen Welsch Architects as Architects

What was the brief?
This project is about recognizing the spirit of a place. Located in Melbourne’s inner-city opposite a suburban train station this is a re-assembly of an old, dilapidated factory building. 

This former stable and later print factory was purchased with the intention to renovate and turn into studios and a house for a musician and an artist. The brief was for an open dining living space, two bedrooms and wet areas; it was to accommodate a sculpture studio as well as a music room big enough for a grand piano that could also hold performances. Security was important since the building is on a street corner.


What were the key challenges?
Part of the old warehouse’s appeal that was its atmosphere, textures and patina it developed over its lifetime. With a very tight budget a warehouse conversion into a home was the plan. However, soon we realised the building could not be saved. In addition, we wanted to incorporate best practice design and thermal performance on a modest budget, while retaining the building’s spirit of place and contribution to the neighbourhood.

After exploring various options for demolition and a new completely new design, we decided to rebuild the brick shell in its original form with the materials salvaged on site. We inserted a steel frame supporting the new first floor bedroom wing above and defining the living area below. Studios at the front of the house were built like commercial spaces to reduce construction cost. 

Our approach of retaining the spirit of the original continued into details. Unfinished materials were employed to create a non-precious environment that is easy to use and maintain.

Compact design plus economic use of materials and reduction in finishing allowed us to construct the entire building for 50% of eth. 


What materials did you choose and why? 
Our aspiration for a functional, low cost and low maintenance residence drove the choice of materials. This project was conceived as a non-precious, easy to use and modest dwelling that tries not to make a statement:

Interior
• Burnished concrete floor with a steel trowel finish sealed with plant oil 
• Re-use and strengthen the old roof trusses
• Plywood panelling unfinished
• Polycarbonate ceiling lining
• Black form ply kitchen with stainless steel benchtops
• Existing brickwork was treated thermally as windows and ‘framed’ with insulated plywood walls. 
• Insulated polycarbonate roof panels at the junction of the old cathedral ceiling and new inserted box

Exterior
• Old painted brick walls left where possible
• Reduced material palette for new works
• Cleaned and re-used old bricks 
• The insertions and additions are to contrast the heavy and highly textured brick shell – translucent light green polycarbonate was chosen for its lightweight qualities and simplicity

The outcome of these decisions is the retention of the genius loci and a new building that reveals its history. It appears like a Tardis within a very simple shell that feels open and airy due to abundance of light, connectivity and spatial complexity.

 

Material Used :
1. Facade cladding: Corrugated Polycarbonate Cladding
2. Flooring: Concrete burnished finish, sealed with plant oil from Livos
3. Doors and windows: Australian hardwood, painted
4. Stair: Metal spiral stair by al Stair Cases
5. Roofing: Corrugated Iron, Zincalumesteel from Lysaght, Combined with Ampelite Thermoclick Polycarbonate roofing
6. Wall and ceiling lining: CD Non-Structural Plywood untreated from Plyco 
7. Interior furniture: Kitchen joinery Formply from Plyco, Stainless steel benchtops by ABCO, Table recycled Tallowwood and Corian

Featured Projects
Latest Products
News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More