Affordable Housing In Zurich

Affordable Housing In Zurich

Architect
gus wüstemann architects
Location
Zürich, Switzerland | View Map
Project Year
2019
Category
Housing
Bruno Helbling
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Decorative LightingLouis Poulsen
Metal WindowsSky-Frame AG
PainterAgosti
CarpenterCremer Bruhin AG
FloorsFiechter Fuchs AG
Wooden windowsGautschi Fensterbau AG

Product Spec Sheet
Decorative Lighting
Metal Windows
Painter
by Agosti
Carpenter
Floors
Wooden windows

Affordable Housing In Zurich

gus wüstemann architects as Architects

AFFORDABLE HOUSING IN ZURICH FOR THE BAECHI FOUNDATION

The Baechi Foundation contracted guswüstemann architects to build a housing block in Zurich with a high living quality on a low budget.

photo_credit Bruno Helbling
Bruno Helbling

CONTEXT

This housing project is a building of nine flats in the outer green belt of Albisrieden in the city of Zurich. The urban structure is characterized by simple linear buildings from the 1950s with generously sized gardens, which are arranged at right angles to one another. The new building is inside such a green area as part of the rising density within the city, a solitaire, in between the linear buildings.

photo_credit Bruno Helbling
Bruno Helbling

The Baechi Foundation specifically asked for affordable housing with a great quality of living in the center of Zurich. Natural light, privacy and a spatial moment of generosity, were the focus of this project.

photo_credit Bruno Helbling
Bruno Helbling

ETHICAL EVIDENCE IN CONTEMPORARY HOUSING - SUSTAINABILITY

The project Langgrütstrasse 107 should prove that by targeting interventions in light and space and at the same time reducing common standards, great and lively spaces are possible. This without any additional economical effort. In today's world, it takes a rethink. Sustainability in the sense of less for the individual, but more for the community is becoming increasingly important. In architecture, here in housing construction, we show with this project - how the shift of the focus, away from connotations and standards - to space, momentum and room quality, makes this possible. These are four two-bedroom apartments of 60m2 and five three-bedroom apartments of 95m2 each.

photo_credit Bruno Helbling
Bruno Helbling

LOW BUDGET - ARCHITECTURE FOR EVERYBODY

The rents had to be affordable and so all the flats were rented out considerably cheap – the rent is amongst the cheapest in the city of Zurich – Architecture for a low Budget – Architecture for Everybody.

photo_credit Bruno Helbling
Bruno Helbling

MORPHOLOGY

Morphologically it is a solid concrete block, organically formed, from which two courtyards were cut out. In these courtyards the living spaces float like bridges, from the morning sun to the evening sun. A continuous space that topographically creates the feeling that the living space is an exterior space – and not an interior space filled up with housing program.

photo_credit Bruno Helbling
Bruno Helbling

This results in an incredible moment of magnitude in a small space.

Hence there is a generous open living space – which can be enlarged to the periphery of the balconies and sheltered by the famous wooden persianas from Barcelona.

photo_credit Bruno Helbling
Bruno Helbling

Economically optimized interventions by reducing all the technical installations of the building to a minimum – in swiss standards – we focus on a couple of interventions that add major value to the quality of the living space. These are sliding windows and a built-in bench as the communicative element of the concrete topography.

photo_credit Bruno Helbling
Bruno Helbling

CONCRETE TOPOGRAPHY AND SENSUALITY

The periphery of the living space is topographically processed and makes the space-limiting elements communicative. Therefore, the building elements and especially the periphery of the space is not a parting wall, but a topographically shaped protagonist – the topography incorporates programmed like wardrobe and living room bench. The bathroom of the 3-bedroom flat is separated from the common area by a sliding door, that does not touch the floor. It keeps the space floating as a common space, what it is and at the same time gives all the intimacy you need.

photo_credit Bruno Helbling
Bruno Helbling

The entrance to each flat is guided by a condensed massive concrete beam, that catches the moment of entry.

photo_credit Bruno Helbling
Bruno Helbling

The concrete bench growing out of the bathroom wall, creates a common space just at the entry of the bath sliding door, there is a moment of program intersection. The concrete floor floats in all the bedrooms, letting the common space flow and then inside the room a wooden floor implicates another level of intimacy.

Caption
Caption

 

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architects renovated an old factory building for an ind... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More