AGHAGHIA

AGHAGHIA

Architect
Viraform
Location
Qom, 2nd Aqaqia، Iran | View Map
Project Year
2020
Category
Apartments

Project Description

Viraform as Architects

Project Name: AGHAGHIA

Architecture Firm: VIRAFORM

Firm Location: QOM, ISLAMIC REPUBLIC OF IRAN 

Completion Year:2020

Lead Architects: REZA JAFARI

Photo credits: Ali Esmaeili               

Clients: Moeid Hoseini

Engineering: Ali Sharif

The concept in this project was to establish more dialogue between inside and outside. The stretched geometry of the site with the turbulent context of the project caused to consider the building as a livable sculpture that appears on an urban edge. So that the volumetric diversity of the windows set to extend the movement in the site and create a various view in its form.

To create a common spatial value between the ground floor and the first commercial floor, as much transparency and harmony as possible with the ground floor was used. In the design of the upper residential floors, an attempt was made to increase the visual diversity of the urban edge, as well as by creating various openings in the facade and suspending it relative to the lower floors. In fact, the project plan was formed a Sculptural presence on a city edge and organized the project openings in a single form. With the sculptural presence, an attempt was made to create an experience of transparency and fluidity inside and outside the building.

The ground floor and the first floor were dedicated to the jewelry store. the idea of the jewelry store was to create as much transparency as possible to make the jewels shine from outside the building. Bulletproof glass has been used to create security in the jewelry store to achieve maximum transparency in the design. The organization of furniture in the spaces was shaped in such a way as to emphasize the independence of the walls in shaping the walls. With the independence of the walls, there was an opportunity to display a jewelry gallery in the middle of the space.

 Due to the limited height of the windows in the urban planning laws of Qom, a double skin facade was considered, which was a space between the two facades for placing pots and plants. The high contrast in the facade was formed in response to the contrasting project plan between the residential and commercial floors. With this contrast, in addition to creating a suspension in the facade, more connection between the commercial part and the land is emphasized and the residential part was more visually departed away from the crowded street. 

The choice of facade materials in the combination of brick, stone, and glass was an attempt to test the heaviness versus the lightness, this time, unlike the classical aesthetics, the heaviness on top of the glass led to a sense of visual suspension. 

Project Credits
Architects
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More