AIR SQUARE

AIR SQUARE

Designer
KOGAA
Project Year
2022
Category
Pavilions
Josema Cutillas

AIR SQUARE

KOGAA as Designers

AIR SQUARE is a transportable venue that activates underused urban spaces by bringing them purpose and a vibrant public life. It responds to the need to alleviate climate change issues by tackling overexposed heat islands and lack of green and livable public spaces. The upper ring is designed as a large shading system that mitigates, cools, and delivers refuge from heat. At night it provides illumination to dark and less safe urban corners.

photo_credit Josema Cutillas
Josema Cutillas

It is a placemaker improving the quality of the urban environment in a punctuated manner and contributes to building a resilient blue-green city, consequently bringing spatial quality, living environment, health, biodiversity, and property value. Finally, it raises awareness of climate change adaptation, facilitating and accelerating the further implementation of lengthy climate adaptation measures, such as changes in spatial development, infrastructure, construction, services, public space, and residents’ safety.

photo_credit Josema Cutillas
Josema Cutillas

INCLUSIVE: Built for diversity and equality, ensures barrier-free access and permeability within the city flow.

photo_credit Josema Cutillas
Josema Cutillas

MODULAR, DURABLE, REUSABLE: Made of CNC cut plywood planks with minimum waste in cut-outs, the foundation is designed as a modular system composed of vertical legs and horizontal benches. Components are bolted together to form a circular load bearing structure providing stability to the body.

photo_credit Javier Antón
Javier Antón

ADAPTABLE: Positionable benches enable for multiple functions and programs such as public functions, performances, farmers markets, or serving as an all-in-one public furniture with seating, lighting, and shading in one AIR SQUARE creates a space that boosts the quality of life in our cities and ensure more fulfilling ways of living together.

photo_credit Marcia Davis
Marcia Davis

Materials
The body combines two main parts: a structural foundation at the base, and an inflatable component at the top, measuring altogether 14 mt in diameter and 6 mt in height. Separate components are packed and ready to go, together with most hardware and assembly instructions to assist the construction process.

photo_credit Marcia Davis
Marcia Davis

Made of cnc cut plywood planks with the minimum waste in cut-outs, the foundation is designed as a modular system composed of one vertical leg element and one horizontal arm. Those two components interlock together to build the circular load bearing structure of the ring, which provides stability to the body. The circular shape was chosen because of its intrinsic ability to regulate contrary forces within itself and therefore making it the most self-stabilising of the elementary geometric shapes. The dynamicity of the continuous circle can withstand any load and therefore only needs one contra-force to reinforce it, which is provided through the textile belt cross.

photo_credit Marcia Davis
Marcia Davis

Also, the base functions as the anchor between the upper ring and the ground, through a fastening system that makes it attached during wind flutters. Lastly, it is raised at a height for people to pass through it, making it accessible and permeable within the city flow.

photo_credit KUBÍČEK.STUDIO
KUBÍČEK.STUDIO

The upper ring is designed as a shading system for public spaces. In response to the issue of overheating cities around the globe, the ring generates a large surface to hide from the sun, cooling down urban areas. The vertical and open shader avoids issues related with having a roof (underblow, heat accumulation, structural issues), and in order to create a large urban surface to shade, a light material was used that can be easy to build and unbuild, its light, it can resist strong weather conditions. Also, the circular shape allows for a bigger reach of shading compared to a straight wall, making it a sun-protected space. Through the dark hours the inflatable switches function and become a light diffuser, providing illumination to dark areas of the city which often feel unsafe to walk through. This generates a sense of care and belonging to the space, leading to improved security on the location.

photo_credit KUBÍČEK.STUDIO
KUBÍČEK.STUDIO

Team:

Client: KOGAA + Kubíček Visionair

Design: KOGAA

Producer: Kubíček Visionair

Design Team: Tomáš Kozelský, Alexandra Georgescu, Viktor Odstrčilík, Kateřina

Baťková, Marcello Coldani, Maria Fonseca, Oleksandr Voropai

Graphic design and branding: Veronika Fullerová

Photographers: Josema Cutillas, Javier Antón, Marcia Davis, KUBÍČEK.STUDIO & Mangoshake

Caption
Caption
Caption
Project Credits
Designers
Photographers
Photographers
Photographers
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More