Alaybey Garden
Mert Uslu / Courtesy of Studio Evren Başbuğ Architects

Alaybey Garden

Studio Evren Basbug Architects as Architects

Within the scope of the 'İzmirDeniz' project, which has been ongoing since its conception in 2011 by the ‘Coastal Design’ team under the Urban Design and Urban Aesthetics Branch Directorate of the Future Projects Department of the İzmir Metropolitan Municipality, Alaybey Garden, is a spatial intervention proposal whose concept was developed by Studio Evren Başbuğ. Neighboring the symbol of Karşıyaka, the Atatürk Memorial and the open area surrounding it, this new public space is at a special point that is considered the reception area of Karşıyaka due to its location along the coastline.

photo_credit Alican Yıldızalp / Courtesy of Studio Evren Başbuğ Architects
Alican Yıldızalp / Courtesy of Studio Evren Başbuğ Architects
photo_credit Alican Yıldızalp / Courtesy of Studio Evren Başbuğ Architects
Alican Yıldızalp / Courtesy of Studio Evren Başbuğ Architects

The intervention, which was executed on a relatively limited ground area of ​​approximately 1.400 m2, is considered to be a special focal point within the scope of the approximately 1 km long coastline design between Alaybey Naval Shipyard and Karşıyaka Ferry Port. The site, which is currently used as a car park, has been raised in a triangular geometry offered by the coastal profile, creating an artificial slope in the south-west direction, toward the memorial and bay view.

photo_credit Mert Uslu / Courtesy of Studio Evren Başbuğ Architects
Mert Uslu / Courtesy of Studio Evren Başbuğ Architects
photo_credit Alican Yıldızalp / Courtesy of Studio Evren Başbuğ Architects
Alican Yıldızalp / Courtesy of Studio Evren Başbuğ Architects

Along the rising corner, the soil is supported by two monumental retaining walls that merge together. In order to create a balanced open space setting, grass and natural wood covered surfaces were used together in a certain geometric order along the surface of the slope. With the specially designed precast concrete seating units and the planted honey locust trees on the slope, Alaybey Garden has been designed to define a new and welcoming everyday public space experience which supports and strengthens the neighbouring open space surrounding the memorial as well as balancing its formal / monumental character with a contrasting atmosphere.

photo_credit Courtesy of Studio Evren Başbuğ Architects
Courtesy of Studio Evren Başbuğ Architects
photo_credit Mert Uslu / Courtesy of Studio Evren Başbuğ Architects
Mert Uslu / Courtesy of Studio Evren Başbuğ Architects
photo_credit Mert Uslu / Courtesy of Studio Evren Başbuğ Architects
Mert Uslu / Courtesy of Studio Evren Başbuğ Architects
photo_credit Courtesy of Studio Evren Başbuğ Architects
Courtesy of Studio Evren Başbuğ Architects
photo_credit Courtesy of Studio Evren Başbuğ Architects
Courtesy of Studio Evren Başbuğ Architects
photo_credit Courtesy of Studio Evren Başbuğ Architects
Courtesy of Studio Evren Başbuğ Architects
Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More