Albert Road House

Albert Road House

Architect
Magri Williams Architects
Location
London, UK | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Ståle Eriksen
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Bathroom paintBauwerk Colour
Bathroom sanitarywareLusso Stone
External glazingMaxlight
Ground floor and bathroom lightsOrluna
External bricksPetersen Tegl
Bathroom tilesTerrazzo Tiles

Product Spec Sheet
Bathroom paint
Bathroom sanitaryware
External glazing
Ground floor and bathroom lights
by Orluna
External bricks
Bathroom tiles

Albert Road House

Magri Williams Architects as Architects

This project provides a full width rear extension and whole house refurbishment to a property in North London. Located within the Stroud Green Conservation Area, the sensitive nature of the context was a starting point; Magri Williams carefully explored the form and materiality to establish a soft connection between the new and existing.

photo_credit Ståle Eriksen
Ståle Eriksen

The extension takes the form of two pitched blocks that are stepped to the rhythm of the original building and the angles of the roof. The step in the extension is echoed in the external landscaping and was used to define the internal spaces. A large square window frames the new garden, a pivot door creates access to the outside and an angled roof light runs the length of the extension to flood the internal kitchen and dining room with natural light. Externally, a handmade brick was used to compliment the existing building, but subtly different to announce the new.

photo_credit Ståle Eriksen
Ståle Eriksen

The material palette was deliberately limited to create a minimal, but tonal and warm interior. A beige concrete floor was used to reflect the hues in the brick and oak, extending into the garden. This was complimented by a handmade oak kitchen, finished with a light white wash to bring the tones together.

photo_credit Ståle Eriksen
Ståle Eriksen

An oak timber portal signifies the junction of the existing and new, angled to match the roof light rafters. The wide opening allows for long site lines through the property, allowing the clients to appreciate the changing shadows as they cast on the extension walls. The bathrooms make use of handmade tiles, with white taps and a lime-wash paint to create refined and relaxing spaces.

photo_credit Ståle Eriksen
Ståle Eriksen
photo_credit Ståle Eriksen
Ståle Eriksen
photo_credit Ståle Eriksen
Ståle Eriksen
photo_credit Ståle Eriksen
Ståle Eriksen

Material Used :
1. The Concrete Flooring Contractors - concrete
2. Petersen Tegl - external bricks
3. Terrazzo Tiles - bathroom tiles
4. Maxlight - external glazing
5. Lusso Stone - bathroom sanitaryware
6. Bauwerk - bathroom paint
7. Cast Iron Bath Company - bathroom sink
8. Orluna - ground floor and bathroom lights

Project Credits
Approved Inspector
Quantity Surveyor
Planting Designer
Structural Engineer and Party Wall Surveyor
Featured Projects
Latest Products
News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More