Albion Barn

Albion Barn

Architect
Studio Seilern Architects
Location
Oxford, UK | View Map
Project Year
2013
Category
Exhibition Centres

Private Houses
Philip Vile

Albion Barn

Studio Seilern Architects as Architects

Albion Barn at Old Belchers farm in Oxfordshire is a residential and cultural exhibition space designed for a private art dealer. 


Old Belchers Farm is a charming 17th century farmhouse with a collection of barns and stables within a courtyard and farm estate setting. The collection of buildings has Historic Interest Building Status, and the property falls within the Conservation Area of Little Milton, a picturesque Costwold village in Oxfordshire. It is in this residential setting that the owner of the property wished to establish a contemporary art centre, displaying his own collection and installing shows within a more domestic and intimate setting than the typical industrial lofts of the urban commercial gallery. The grounds became a place of exhibition allowing the art collection to spill into nature. 


The old farmhouse buildings were to be converted into art galleries, where the architecture would react to the intimacy of its domestic setting. A place where art is displayed, while simultaneously the owner could informally entertain amongst his extensive art collection. The 325m² project on Old Belchers Farm also includes a dining room and offices wrapped around an ‘intimate’ central hidden library with four secret doors. 


The galleries are devised to accommodate different scales of art, dividing the spaces into double height galleries for large sculpture and installations. A single storey extension with skylights for natural light, houses the more intimate scale art, such as paintings and smaller sculptures of installations. 


The main barn is located aside from the house courtyard setting, out of view from the High Street and just inside the private access road, as it enters into the courtyard. A lean-to block addition with asbestos roof was added to the main barn at some stage to the south elevation, obscuring the main barn and forming the boundary wall to the neighbouring property Betts Farm House. The main barn is converted into the main exhibition space. The building is compartmentalised into the public galleries with their dedicated entrance, and a more intimate library, dining room and kitchen, for the smaller informal gatherings.  


The library is conceived as the focus of the building, a transitional and pivotal space between the private and public spaces. The idea was that once inside the library, one should feel fully surrounded by books, rather than walls. The space is galleried, and the ceiling mirrored, giving the sense that the library extends vertically into infinity. The illusion is then broken by an oversized pink skylight, puncturing the ceiling into a deep void, giving a soft and warm natural glow to the books. The four walls are covered in full height bookshelves, within which four secret doors have been integrated. When closed, the space seems to have no exit, and one is fully immersed in this extensive and wondrous art book collection.


Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More