Aldo Beach House

Aldo Beach House

Location
Hood Canal, WA, USA | View Map
Project Year
2019
Category
Housing
Andrew Pogue

Aldo Beach House

Wittman Estes as Landscape Architects

Aldo Beach House transforms a 1940s beach house into a new multi-generational home—doubling the livable area while lightly touching the delicate ecology of the waterfront. Two shifting wings hover over the hillside and beach supported by thin steel columns and pin piles. Located on the eastern shore of Hood Canal near the Bangor submarine base, the new beach house includes the original two-bedroom structure for an expanded program of two new bedrooms, two bathrooms, and flex space. The design consists of three distinct parts: the original footprint, and the two projecting wings: the first a south ground floor addition, and the second an upper-level master suite to the north. 

Solving the Regional Problem of Building on a Fragile Shoreline:

The house represents a regional northwest problem of building on fragile shoreline. “Due to the complex constraints of the shoreline exemption, we kept to the existing footprint, expanding the house only from the existing structure,” says Matt Wittman, Principal at Wittman Estes. “As a result, all new square footage is supported by compact pier foundations on pin piles.”

Native plantings and drought tolerant species were brought in to mitigate site disturbance and increase the ecological function of the site. The architects wanted the site preservation to extend beyond the footprint and into the materials of the building itself. Local cedar, quintessential to a northwest house, wears naturally with the wet and dry seasons. Stainless steel and concrete provide a maritime accent to the wood materials. Through the use of naturally weathering materials, the life of the building was extended while allowing ease of maintenance for the users. 

A Place for Relatives, Neighbors, and Friends:

The clients, both grandparents and retirees, wanted a place of retreat and welcome. “Like many northwest families, that meant designing various indoor and outdoor spaces for their children, future grandchildren, neighbors, and friends,” says Wittman. The new wings of the house create a layering of community and privacy through guest bedrooms for friends, a bunk room and play area for kids, and an outdoor kitchen and deck for communal meals with neighbors. Two additions extend out of the original structure to meet this need – shaping shared spaces alongside rooms for reflection and privacy. Two decks seamlessly elongate the use of the adjacent spaces for encouraging late-night conversations next to an outdoor kitchen.

The original structure interplays throughout. Reclaimed pine flooring draws the Olympic forest to the interior. The existing brick chimneys blend into this palette, evoking timelessness and strength, representing the unique transformation of the house. The adaptive reuse of the Aldo Beach House sought a careful integration of the familiar with the modern, bringing the old and new together on the shoreline of Hood Canal.


Project Team
Architect: Wittman Estes 
Design Team: Matt Wittman AIA LEED AP, Jody Estes, Ashton Wesley
Structural Engineer: J Welch Engineering LLC
Builder: Jack Colgrove Construction
Photography: Andrew Pogue

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More