Alfa college

Alfa college

Location
Hoogeveen, The Netherlands | View Map
Project Year
2021
Category
Universities
ewout fotografie

Circular revitalization, Alfa College Hoogeveen

Hollandse Nieuwe as Interior Architects

Here, the brief was to realize a context-rich environment in which circularity was included in a future-oriented, revitalized educational environment. The contents of the courses should be shown in action at each teaching location. With these requests from the Alfa College, Hoogeveen, a fully circular design-build and interior team began the design process.

photo_credit ewout fotografie
ewout fotografie

The Alfa College building on the Voltaweg in Hoogeveen, dates back to 1964. Many additions have been added gradually to the school site over the years. This assignment however was able to bring all the separate elements of the school building together with a focus on circular design, construction and considered organization.The total assignment consisted of a number of tasks; to demolish the excess building elements, to create a new main entrance and to realize a context-rich learning environment, all of which should have circularity embedded at a deep level.

photo_credit ewout fotografie
ewout fotografie

The result, is an thorough circular renovation of the existing remaining buildings and an optimization of the use of space for the 1,800 students in care & welfare, business school, technology and ICT, sports and health care. The revitalization of the building ensures a future-proof and modern educational facility where, upon completion, the educational profile is optimally expressed. The school has named the circular project Volta2020, where Alfa-college becomes a new sustainability centre, connecting education and business.

photo_credit ewout fotografie
ewout fotografie

Hollandse Nieuwe were responsible for the design of the ‘Living Lab’, a space conceived of as the heart of the building which brings together all the separate school departments in one area. The Living Lab consists of several pavilions, such as a sustainable hair salon, a nail studio and the ‘Petit Café, where fresh bread made by the students is sold. Here, meeting, learning and inspiration are central and theory is visibly put into practice, as the students gain practical experience. Upon entering the space, the first think to catch the eye in the service desk. Created from elements from the demolition of part of the school during the renovation, the desk stands central, lit by an upcycled wall of LED pendant lamps made by students of the engineering department. The striking stone bar top was sourced from an old school staircase treads and the structure of the bar are a converted balustrade. Many other elements of the Living Lab were developed and produced by students from upcycled materials, such as the tribune and seating blocks, crafted from old wooden gym floor.

photo_credit ewout fotografie
ewout fotografie

Raw materials for the interior were obtained as much as possible from the building-wing that was demolished as part of the renovation. Materials such as exterior cladding, ventilation grids, steps, lighting, interior walls and table tops were saved and formed a material library for new elements. The "new" materials are sustainable and circular, the finishes are free of fossil raw materials and the furniture is constructed in such a way that it can be disassembled at the end of its life. Almost all design and material choices had the objective of "circular construction", where a circular alternative to standard new materials was chosen.

photo_credit ewout fotografie
ewout fotografie

This has led to a high degree of reuse of materials, new material were always sustainable and much was done to refurbishing existing furniture. Sustainability, reuse of materials and cooperation throughout the process characterize the renovation and the school, with everyone who worked on being extremely proud of the process and the result.

photo_credit ewout fotografie
ewout fotografie

Furniture: reused and/or refurbished
Walls: reused
Flooring: Forbo marmoleum
Costum: Radiata Chilipine 18 mm BC PREMIUM 10,60 1 M2 30/06/21 T+G 244x122 cm CE2+ FSC, painted with circular lacquer from Adler
Curtains: Kvadrat

photo_credit ewout fotografie
ewout fotografie
photo_credit ewout fotografie
ewout fotografie
photo_credit ewout fotografie
ewout fotografie
Project Credits
Interior Architects
Photographers
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersMuuto
FlooringForbo Flooring Systems
CurtainsKvadrat
Product Spec Sheet
Manufacturers
Flooring
Marmoleum by Forbo Flooring Systems
Curtains
by Kvadrat
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architects renovated an old factory building for an ind... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More