ALLER HEADQUARTERS

ALLER HEADQUARTERS

Architect
PLH ARKITEKTER A/S
Location
Copenhagen, Denmark | View Map
Project Year
2009
Category
Offices
Kontraframe
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersLindner Group
Manufacturers/ suppliersA.E. Stalmontage
mobile wallsAB Consult Gulv
Manufacturer glassBo-glas
ManufacturersCampolonghi Italia SRL
Steel constructionsCSK Stalindustri

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers/ suppliers
mobile walls
Manufacturer glass
by Bo-glas
Manufacturers
Steel constructions

ALLER HEADQUARTERS – A TAILORMADE MULTI-MEDIA BUILDING

PLH ARKITEKTER A/S as Architects

The multimedia building on Havneholmen is tailored from outside to in to fitthe island location and its users - CAE and Aller Media. With its gently curved triangular form, the building delineates the point of ‘Havneholmen’ that projects out into Copenhagen harbor, and is surrounded by water on both sides. CAE and Aller Media, which previously had their main address in Valby - another part of Copenhagen, chose to consolidate their many activities and publications in the new multimedia headquarters to create an efficient and diverse work environment. The building itself has created value for Aller Media's brand and marketing activities, and the atrium is often used for external functions and events. The building has been meticulously designed from the overall architectural lines down to the detailed interior design and it was awarded by the Copenhagen Municipality in 2009. The award committee called the building a "gesamtkunstverk" (work of art).


“The project makes a statement that is very difficult to ignore. Like the cutting edge of a knife, the building’s dramatic presence on the corner has an artistic power that is exceedingly convincing. The building is a ”Gesamtkunstwerk” (work of art) – everything has been carefully con¬sidered. Even the new energy and environmental requirements have been addressed – everything has been functionally developed. The atmosphere within offices and work areas is soft, inviting and warm – very compelling and of extremely high quality. The building exudes Scandi¬navian sensuality. It is situated perfectly with all visual lines coming together in the ground plan. It stands apart as one the most exciting buildings in the area.” (Awarded by the Municipality of Copenhagen in 2009)


Northern Shades


A large atrium extends right through the center of the building like a ravine with soft edges. It pulls daylight so far into the building that on bright days there is no need for artificial lighting during daytime. The floor slabs withdraw further and further back as you move up the building, creating a bright, terraced room that opens towards the harbor and the heavens. The colors and materials are inspired by the Nordic land¬scape; the fells, the forest, the sea, the moor in the changing of seasons. Materials and surfaces are restrained in sober colours that submit to the predominant visual lines and establish a calm framework for daily life in the editorial groups. The tones alternate between the cool, the mild and warm. The undulating balustrades towards the atrium are lined with oak slats in a warm glow, highlighted by soft, diffuse lighting. The stairs and walkways across the atrium have a cool and airy expression of green and white hues in the glass surfaces.


Integrated Workplace Design


Aller headquarters is designed for Aller Media's users from an activity-based and relatively open interior design concept that corresponds to the organizations working methods. At the same time, the building’s interior is so flexible that the layout can change in response to Aller’s dynamic development - both as an organization and media producer. The comprehensive, interactive user process which PLH conducted as part of workplace design program has provided the foundation for the building’s differentiated interior design, with varied types of workspace that meet the needs of individual editorial groups.


Integrated art


A competition was held for the commissioning of a work of art that could be placed in the central atrium. It was won by the Swedish artists, Bigert&Bergström with “Tomorrows Weather ". The artwork is an installation of lights that simulate atmospheric molecules and change color in accordance with the next day’s weather forecast, relayed directly from DMI (The Danish Bureau of Meteorology). The spiral-shaped installation stretches over several floors where the large, glazed atrium façade faces the water. Here it is visible from inside and outside, so that from Island Bryggeon the island of Amagerandfrom Bryggebroen(a bicycle and pedestrian bridge connecting Havneholmen and the island of Amager) one can experience the weather and Aller building’s changing color scale.


Featured Projects
Latest Products
News
25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More