Alley House

Alley House

Architect
Robert Hutchison Architecture
Location
Seattle, WA, United States | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Mark Woods
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Flooring – MarmoleumForbo Flooring Systems
Patio Doors – Aluminum Multi SlideLaCantina Doors
Kitchen Cabinetry – 215 SiriusLeicht
Windows and Doors – Andersen E-Series & 100 SeriesAndersen Windows & Doors
Favade Cladding – Classic 7/8'' Corrugated™Taylor Metal Products

Product Spec Sheet
Flooring – Marmoleum
Patio Doors – Aluminum Multi Slide
Kitchen Cabinetry – 215 Sirius
by Leicht
Windows and Doors – Andersen E-Series & 100 Series
Favade Cladding – Classic 7/8'' Corrugated™

Alley House

Robert Hutchison Architecture as Architects

Building upon a series of conceptual schemes that we have designed over the course of eight years, this DADU (Detached Accessory Dwelling Unit, also known as a backyard cottage) is sited in Seattle’s Fremont neighborhood on the site directly adjoining Robert Hutchison Architecture’s backyard art and architecture studio, which was built in 2006 behind the architect’s own home. Hutchison notes that the original studio project “provided a way to investigate design ideas for a small and efficient building,” in turn influencing the neighbor’s lived-in DADU next door.

 

Designed for the property owner who plans to rent out their house located on the same property, the 799 square foot structure is one square foot less than the maximum floor area permitted for DADU's by the City of Seattle. While technically a two-story structure, through the combination of a double-height space and the cladding of floors and interior walls with plywood, the space feels more like a large room with a loft.

 

“For a retired couple, a young couple or a young couple with a young child, it’s actually a really great opportunity to downsize and think about how you can live in 800 square feet. The Alley House feels very roomy, super-comfortable, very efficient. Part of it is having the American public getting used to living in a smaller house, which I think is starting to happen,” explains Hutchison.

 

“Looking at the DADU ten feet away, the way we set up the two buildings, it makes sense to have people living and working in the backyards of our city’s single-family zoned lots. While they are at work my staff and I are in our studio; our backyards and the alley are activated and used in a way that they were not before. And the space in between our buildings has opportunities to share spaces: You could share a stairway to an alley, activate alleys as well as the street, start thinking of alleyways as pedestrian walkways. The important thing is to maintain trees and vegetation — you can do that and still allow backyard urban conditions for more density.” With regard to both density and affordability, the DADU presents a new option for urban housing, and welcomes a cultural shift in how we live.

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More