Alma Playground

Alma Playground

Designer
Carve
Location
Coimbra, Portugal | View Map
Project Year
2019
Category
Shopping Centres

Playgrounds
Diogo Viana Crespo

Alma playground

Carve as Designers

On November 2, 2019 the new playground of Alma Shopping in Coimbra was inaugurated. A unique and majestic 10-metre high Playground design by Carve that occupies an area of 110 square metres. 

photo_credit Diogo Viana Crespo
Diogo Viana Crespo

The Playground consists of four rings, three of which are interlinked, in which you can enter, climb and slide. One huge ring is spectacularly embracing the walking bridge of the first floor, allowing people to walk across the bridge and underneath it, and children to climb over it in the structure. The huge ring is one of the 3 interlocking rings which support each other and are propped up at odd angles creating a ‘stack’ of playable structures. The entire height of the shopping mall is used, resulting in a more dynamic and interesting space.

photo_credit Diogo Viana Crespo
Diogo Viana Crespo

The design idea derives from the ring, a piece of precious jewelery and a symbol of connection and value. The elevated play structures can already been seen from the East entrance of the mall and they form a spectacular ornament for Alma Shopping. The rings are interlocked with tunnels in between creating a maze of possibilities suspended in mid air, adding more excitement and hours of fun to the shopping mall. The play equipment focuses on climbing, crawling and sliding in various ways. Slides, ropes, crawling tunnels, play netting and lookout points are integrated in the rings and offer infinite play possibilities for children ánd adults.

photo_credit Diogo Viana Crespo
Diogo Viana Crespo

To ensure the safety of children, each ring is recommended for an age range, being the upper ring for older children and the rings next to the floor for younger children. The play zone for toddlers is separated from the 3 rings and provides a quieter space for them. 

photo_credit Diogo Viana Crespo
Diogo Viana Crespo

The playground is a light weight and transparent construction. The design of the project compliments the existing layout of the shopping mall and does not obstruct the views on the shop windows. The materials that make up the rings are fully prepared for use by children, from the climbing ropes, to the slides and even the small viewpoints. 

photo_credit Diogo Viana Crespo
Diogo Viana Crespo

The tunnels are mostly transparent, or with holes along the entire length, in order to ensure the greatest possible visibility so parents can keep an eye on their children while shopping. The rings are made from steel, with a bright white powder coated exterior and stainless steel netting and tube elements. As part of the modernization of the shopping mall, the chosen colour palette opts for a fresh and friendly look. 

photo_credit Diogo Viana Crespo
Diogo Viana Crespo
Featured Projects
Latest Products
News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More