Alpine chalets, Hotel Das Tegernsee

Alpine chalets, Hotel Das Tegernsee

Location
Tegernsee, Germany | View Map
Project Year
2017
Category
Hotels
Das Tegernsee
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
FurnitureAndreu World
Eames DSWEames
Furniture, Cloche LightHAY
FurnitureJan Kurtz
FurnitureMater
FurniturePoliform S.p.A.

Product Spec Sheet
Furniture
Eames DSW
by Eames
Furniture, Cloche Light
by HAY
Furniture
Furniture
by Mater
Furniture

Alpine chalets, Hotel Das Tegernsee

Landau+Kindelbacher Architekten Innenarchitekten as Interior Architects

With the opening of the Alpine chalets, the hotel DAS TEGERNSEE has expanded its diverse range with a new format. “Long stay” is now possible at Tegernsee too. Since 2017, 18 apartments and double rooms from 35 to 120 square meters have offered up to 8 persons a temporary home.  

 

The steep slope situation below the Sengerschloss permits an invisible integration of the Alpine chalets in the ensemble without spoiling the view of the lake for the rest of the ensemble. Via a weatherproof glazed passage, the Alpine chalets are connected directly to the hotel and therefore to the lobby, the gastronomic offer and the generously sized SPA area. The holistic, practised philosophy of the hotel is also continued in the new accommodation. Two building sections, directly interconnected, house 18 new room units on two levels. Whether they have their own private terrace on the lower level or balconies on the upper – they all have an unrestricted view of the Tegernsee and the surrounding mountains. The exposed rooms and the floor-to-ceiling windows in combination with high ceilings additionally reinforce the spatial effect. The philosophy of the location can also be seen in the new building. Always at the centre here is indigenous nature, the clear reference to Alpine building and the situation in the Tegernsee valley. This is taken up in the form, material and colour and reinterpreted in order to underscore it and do justice to the hotel name in all its facets. The quality of the material and the focus on a longer period enable a creative sustainability that emphasises the special relationship to the place.

The interior design transforms the material choice of the architecture harmoniously into the interior. Thus on the upper floor, all rooms are lined completely with spruce, in the style of the unique character of wooden Alpine chalets. The rooms/suites on the ground floor are also lined with wood on the ceiling and the installations such as cupboards and the “bath boxes”, whereas as the walls are given a special lime plaster coating like in old farmhouses. The colour world too borrows from the interplay of colours in nature – wood (spruce), stone (Jura), leather; quiet, natural materials and textures are supplemented by clear textile accents – curtains, cushions, covers. Particular value was placed on the craftsmanship and quality of the material. These can be found in the specially designed and handmade installations, complemented with timeless, freestanding furniture. Restraint and reduction to a few materials and colour worlds are the key to the concept. Industrially produced lights represent a charming contrast to the wooden cladding.

 

Material Used :
1. Furniture: Jan Kurtz, Eames DSW, Poliform, Andreau World, Mater, Hay
2. Lighting: Caravaggio P2, Hay ClocheLight, Secto Design Victo, Kalmar Kilo
3. Carpet: Simsee Handweberei

Read story in Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More