Alte Posthalterei

Architect
Ott Architekten
Location
Zusmarshausen, Germany | View Map
Project Year
2019
Category
Hotels

Restaurants
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Barstool, Standing tableLapalma
Mullion-transom systemJansen
Restaurant chairCOR
Bathroom tabGROHE
Chairs and Tables Andreu World
Flex Corporate, Plaza
Ceilings-/attics-systemsKnauf
Cleano Akustik, Drywall

Product Spec Sheet
Barstool, Standing table
Mullion-transom system
Restaurant chair
Jalis by COR
Bathroom tab
Chairs and Tables
Flex Corporate, Plaza by Andreu World
Ceilings-/attics-systems
Cleano Akustik, Drywall by Knauf

Alte Posthalterei

Ott Architekten as Architects

Throughout the 18th century the "Alte Posthalterei" was a household name: Marie Antoinette, Napoleon, Prince Metternich, Zar Nikolaus I. and many more used to rest there on the busy travel route from Vienna to Paris. The historic building ensemble has been family-owned for a long time. With great enthusiasm OTT ARCHITEKTEN took on the challenge to bring back life to the historically protected building as a modern event location consisting of a hotel and a restaurant.

The history of people of different background and social class spending the night under the same roof was the main motif behind the interior design. Through her interior concept architect Ulrike Seeger tells a story of excessive luxury of the nobility as well as the simplicity of commoners lives. Thus the nearly 70 rooms of the hotel were split into the categories of "Prince Napoleon room", "noble room" and "carriage room" and designed accordingly.

"The main principle of the reconstruction was to preserve as much of the buildings original substance as possible and add to it in a contemporary way. The combination of strict regulations of historic preservation and the technical requirements of a highly modern hotel business was the biggest challenge next to the decaying building substance.“ says Wolfgang Ott about the architectural approach of the project. Old arches turned into rustic wine cellars, simple dormers flooding the historic roof truss with sunlight and and elaborately restored antique doors are reminders of times long gone.

Elements of modern architecture and the historic building seamlessly complement each other with the architects neatly orchestrating the transition between old and new: late baroque corridors come to a sudden halt at an extensive curtain wall glazing. A rustic farmhouse parlor corresponds with the restaurant’s modern design and the gabled roof of the outdoor sauna area consists of minimalistic metal grating.

"dahoim" (dialect for "at home") is the name of the restaurant inside the hotel Alte Posthalterei and the passion project of the tenants Marc and Manuela Schumacher. They both envisioned a place of encounters and wellness, that invites the visitor to return. The friendly and attentive service will make your stay as relaxing and pleasant as possible. In the end you will feel „dahoim“ - at home. The restaurant considers regionality the most important aspect of its philosophy. Thus the hotel operators work in very close cooperation with local suppliers and manufacturers. And in case the ingredients have a longer journey to the restaurant, high quality, sustainability and animal welfare are still of utmost importance. At the Schumachers "dahoim" the four seasons and the respective seasonal products are always taken into consideration. Marc Schumacher summarises: "Our cuisine stands for creative, seasonal and affectionately created dishes that will surprise and inspire you again and again."

Whether you’re looking forward to enjoying a perfect espresso or a cocktail in a relaxing atmosphere, whether you’re a tea enthusiast, wine connoisseur or gin expert: The hotel Alte Posthalterei offers the right match for you. Enjoy the day with pleasant conversations in the lounge atmosphere or in the cozy outdoor dining area and let the day come to a most pleasant end with nice company and being served by friendly service.

 

Material Used :
1. Windows - SCHÜCO
2. Mullion-transom system - JANSEN VISS
3. Wood Flooring - mani - light oak
4. Glas partition wall - INTERWAND - Interlight
5. Sideboard - Werner Works - Basic Cap
6. Chair - Unterluggauer - Garmisch
7. Chair - Andreu World - Flex Corporate
8. Table - Andreu World - Plaza
9. Table - Howe - Usu
10. Barstool - Iapalma - Minun
11. Coat rack - Schönbuch - Sticks

Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More