Amphia Hospital Car Park

Amphia Hospital Car Park

Architect
Wiegerinck
Location
Molengracht 21, 4818 CK Breda, Netherlands | View Map
Project Year
2015
Category
Car Parks
Stories By
Wiegerinck

Alumet
Leon Abraas

Amphia Hospital Car Park

Wiegerinck as Architects

A five-storey car park on the former Jeka site on Molengracht marks the transition from the busy traffic area to the quiet entrance to the new Amphia hospital. The car park has 900 parking spaces for patients and visitors.

 

The design paid special attention to the specific target group. Transparency, short walking routes, one-way traffic and angle parking only lead to a better flow of traffic and greater ease of parking. Patients and visitors can book a parking space online. In the entrance hall of the car park are self-service kiosks where patients can report for their appointment in the outpatient clinic.

 

Thematically, the architecture is in line with the hospital, but the use of a light, industrial shell creates a clear difference in functionality. Variations in transparency create different views from different perspectives. Although the facade may look complex, it is built up out of a single triangular element. This element is mirrored at key places in the facade to demarcate the entrances and exits. The structure of the facade requires natural ventilation only. 

Read story in Nederlands

Amphia Hospital Car Park anodised in AluBronze02

Alumet as Anodisers

The facade of the Amphia Hospital Car Park in Breda has a surface of 4365 sqm. We anodised all 10,332 slats in Alubronze02. By applying aluminum profiles in combination with anodising the building gets a chic appearance and the facade is durable.

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More