An Villa

TROP : terrains + open space as Landscape Architects

Shaoxing is located in the south of the Yangtze River, known as Jiangnan, where one can get lost in the crossing alleys, bridges, canal network, and idyllic scenes appreciating its simplicity and leisure.

photo_credit Did Studio
Did Studio

The character of the ancient house roof and water network endorses the main idea very much. The design team had got inspired in many ways by researching the watertown of Shaoxing. One is from architecture. The heritage roofs use the imbrex and tegula, overlapping roof tiles, to keep out rain and drain it efficiently. Drawing inspiration from this architectural technique, we create a water feature at the arrival court to facilitate the departure and arrival procedures. Moreover, the delicate roof structure not only captures the essence of the ancient roof but also highlights the dwelling history of Shaoxing. By creating a rain-like effect, this artistic installation becomes the pride and pleasure of Shaoxing architecture and cultural heritage.

photo_credit Yuan Wei Kang
Yuan Wei Kang

Another inspiration is from the environment of Shaoxing. As we pay attention to the relationship between roof and water runoff, we see the way the roofs protect us from the rain and then lead the rain to the gutter and how they manage the rainwater in the oldtown. Now in the current city of Shaoxing, we have a lot of rain every year and sometimes we have floods. In this project, we try to have better rainwater management.

photo_credit Did Studio
Did Studio

Children, who grow up in Jiangnan, can never forget the scene of rain hitting the eave. Every end of summer follows a rainy season. After dripping from eaves for a few days, the summer fades away swiftly. "Rain beating the eaves" carries the memory of the season for generations who live in Jiangnan.

photo_credit Yuan Wei Kang
Yuan Wei Kang

However, the memory of Jiangnan should go further than just living in the childhood memories of every Jiangnanese. When rain hits the eaves, it is time to recurrence the space.

photo_credit Yuan Wei Kang
Yuan Wei Kang

The planting methods are mainly ecological natural planting combined with exquisite spherical shrubs with a sense of sculpture, and then the space is supported by tall trees with a sense of spatial volume and graceful shape to make it rich, exquisite, ecological and colorful. The design hopes to create a Zen village south of the Yangtze River. The plants focus on the interesting natural village feeling of the south of the Yangtze River with exquisite, private, and luxurious original ecological ancient towns.

photo_credit Did Studio
Did Studio

In the design, the eaves, ridges, and waterscape of the water village in Jiangnan are integrated. Walking in it is like walking by the river of the ancient town, and the roof pours on people, bringing a cultural atmosphere. The rhythm of space is rhythmic, and the opening and closing relationship of space is formed by using landscape walls, corridors, and plants. From the penetrating view of the space to the grandeur and vitality of the front courtyard, and then to the Zen tranquility of the sunken courtyard, several spaces form different space atmospheres. Walking along the road, the scenery is different.

Caption
Caption
Caption

Team:
Weimar, ALLIED ARCHITECTS INTERNATIONAL, MATRIX DESIGN

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architects renovated an old factory building for an ind... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More