Ann Veronica Janssens at Nasher Sculpture Center

Ann Veronica Janssens at Nasher Sculpture Center

Architect
5G Studio Collaborative
Location
Nasher Sculpture Center, Dallas, TX, USA | View Map
Project Year
2016
Category
Pavilions
Courtesy Nasher Sculpture Center

A site-specific pavilion showcases the work of Ann Veronica Janssens at Nasher Sculpture Center

5G Studio Collaborative as Architects

For the first solo museum presentation in the United States of work by Belgian artist Ann Veronica Janssens, 5G worked with the artist to create a unique site-specific pavilion. Over the last three decades, Janssens has become best known as a light artist, drawing on scientific research and working with projections, fog, and other materials to create experiences that heighten viewers’ perceptions of themselves and their surroundings. 

Caption

Janssens’s shaping of experience is contingent on architecture, and she often creates environments in which she can test the science of the eye with the manipulation of light within a space. 

Caption

Sited in the garden of the Nasher Sculpture Center, designed by Renzo Piano, 5G created a freestanding pavilion, titled Blue, Red and Yellow. The three colors are applied to the polycarbonate exterior panels of the structure, while the interior is filled with artificial fog. This thick haze highlights the artist’s interest in giving sculptural form to light. She describes, “Gazing at mist is an experience with contrasting effects.  It appears to abolish all obstacles, materiality, the resistances specific to a given context, and at the same time, it seems to impart a materiality and tactility to light.” 

Caption

As visitors move through the pavilion, they experience continuously shifting perspectives, which at times result in profound disorientation; as light passes through the walls and ceilings, the fog becomes radiantly suffused with their colors, changing with the movement of the viewer and shifting with the light of the sky.

Caption

The project was on view at the Nasher Sculpture Center in 2016, and the structure was completed on a rapid design and construction schedule. Polycarbonate was selected as the exterior material to minimize detailing around the edges, shaping a more pure space in itself, and allowing the structure to seemingly dissolve with the fog, and elevating the interior experience for visitors.

Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More