APARTMENT 301

APARTMENT 301

Architect
SHROFFLEóN
Location
Parel, Mumbai, Maharashtra, India | View Map
Project Year
2020
Category
Apartments
Suleiman Merchant

APARTMENT 301

SHROFFLEóN as Architects

The 3 bedroom apartment, home to a lawyer couple and their 2 young sons, is located in one of the many high rises in Parel, offering impressive views of the city, along with the Salt Pans and Mangroves that lay beyond. The apartment, initially a 4 bedroom home, was altered as per the clients requirements into a 3 bedroom home complete with a family room and study room. 

photo_credit Suleiman Merchant
Suleiman Merchant

The clients, avid fans of the art deco movement, wished for their new home to be a reflection of the same. Several geometries, materials and elements reminiscent of the art deco aesthetics are therefore incorporated into the design of the home. While a series of arcs and arc motifs adorn the ceiling of the home, a blend of circular forms with straight lines is dominant throughout the house. Materials inspired by the art deco aesthetic of stucco, concrete and smooth faced stone are seen throughout the house, in the form of grey textured walls and marble among others. 

photo_credit Suleiman Merchant
Suleiman Merchant

Cementitious grey walls, complete with a black stone niche, envelop the primary living space of the house. The feature element of the space, however, is a remarkable copper patina textured wall, custom designed for the space in collaboration with Asian paints that forms the backdrop of the living room. The copper patina wall seamlessly continues into the study room, tying the spaces together. A minimal georgian glass partition separates the two spaces, while maintaining a visual connect. A rough painted metal arched corridor, one of the many eccentric features of the home, connects the living room to the master bedroom and family room. 

photo_credit Suleiman Merchant
Suleiman Merchant

The master bedroom is designed to extend into the family room, creating one large space. The half arc form of the doorway, that separates the two spaces, is seen once again in the large marble bed back that frames the master bedroom. The circular form of the bed back is juxtaposed with the triangular pattern of the marble within to create a unique geometry. The white marble stands out against the dark grey and blue walls of the room. In the family room an elaborate marble shelving unit takes centerstage. The shelving unit is designed as a combination of 3 marbles; the Statuario Marble, the Red Lavante Marble and the Statuario Rosso Marble, with the Red Lavante Marble adding a vibrant dash of colour to the room. 

photo_credit Suleiman Merchant
Suleiman Merchant

The children’s bedrooms see the traditional icon of a home being used as the central design geometry, with the form strategically placed to create distinctive bed backs for each of the rooms. To cater to their fondness for reading, a reading nook has been mindfully integrated into both the rooms; once in the form of a large circular seating space, and then again in the form of a snug space nestled above the bed. The children’s bedrooms are designed to reflect the childlike playful nature of the boys, and despite the use of similar geometries and materials, each of the rooms is designed with a unique aesthetic and characteristic. 

photo_credit Suleiman Merchant
Suleiman Merchant

The home is dotted with furniture from luxury brands including Roche Bobois, House of Baro and The Charcoal Project, carefully handpicked to reflect the aesthetics of the art deco movement. The unconventional colour palette along with the distinctive geometries found throughout the house, give the home a rather quirky and eclectic look, admirably reflecting the personality of the home owners. 

photo_credit Suleiman Merchant
Suleiman Merchant

 

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architects renovated an old factory building for an ind... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More