Apogee: 2, York Road

Apogee: 2, York Road

Location
London, United Kingdom | View Map
Project Year
2014
Category
Offices

Shopping Centres

Apartments

Apogee: 2, York Road

Sustainable Tall Building Studio as Students

Team: Venkatesh Kumaravel, Suvirnath Swaminathan, Dawa Azad Masih School: Department of Architecture & Built Environment, University of Nottingham Module: M.Arch (Advanced Sustainable Tall Buildings) Tutors: David Nicholson-Cole, Dr. Philip Oldfield


Blog: http://sustainabletallbuildings.blogspot.co.uk/


Twitter: http://twitter.com/sustainabletall


Facebook page: http://www.facebook.com/SustainableTallBuildings


Apogee is the closest distance between the moon and the earth – a metaphor for height. The studio involves designing a bioclimatic skyscraper with the studio entitled “Climate, Culture and Context”.


The project aims to create a conglomerate of stacked villages rising at the site of Shell's headquarters by the Thames. The site thrives essentially by the population driven across the South bank to and fro the Waterloo station. Hence the design establishes a viable reason to link these two vital spheres through a series of shopping arcades, public squares and the Jubilee gardens. It hierarchically tapers up Northwards thereby shading the fat offices on the lower floors and opening up uninterrupted panoramic views for the residential floors above.


All the tall towers are homogeneous, true mixed-use towers inviting occupation throughout the day. Offices are flanked by large atria which serve as the urban oasis by functioning as relief spaces and meeting spaces alternating every six floors. The residences house an atrium for a three floor village which can be shared by the residents. The towers meet the sky with exclusive amenities for the residences at the Crown. The juncture where the offices and residences intersect is adjourned by the introduction of sky bridges which link the towers at pivotal nodes inducing movement and concealing the necessary service compartments. They account for the structural stability of the buildings and aids in servicing the towers also. It is supported by a network of outriggers tying the towers together with public spaces and spectacular viewing decks.


Rainwater harvesting and building integrated photo-voltaic systems are installed at the terraces. Water collection tanks are concealed within the outrigger floors ensuring supply to the floors down below. It also provides for the pool at the crown. The double skin facade accounts for solar shading while the atria ventilate the spaces through diurnal purging and stack effect.


Apogee succinctly sits in London's dynamic skyline being in the close vicinity of major London landmarks ably satisfying the needs of the local population and attempts to promote the global image of Shell as an environmentally friendly brand.

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More