Aragó House

Aragó House

Architect
The Room Studio
Location
Barcelona, Spain | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Mauricio Fuertes
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Bed wall lampsMarset
RugNanimarquina
Suspended lampVibia
Salt shakersNormann Copenhagen
Floor lampAromas Del Campo
Daybed and dining tableArtisan d.o.o.

Product Spec Sheet
Bed wall lamps
by Marset
Rug
Suspended lamp
by Vibia
Salt shakers
Floor lamp
Daybed and dining table

Aragó House

The Room Studio as Interior Design and Decoration, Construction

Distinction and subtlety take place in this housing project where one of the main objectives was to obtain updated and renovated spaces. In this 250 m2 house located on a royal estate in the Eixample, in the heart of Barcelona, a comprehensive interior design, decoration and styling reform was carried out. Open, functional and updated areas were obtained in this house that lacked personality and character.

photo_credit Mauricio Fuertes
Mauricio Fuertes

Project
The main premise of its owners was to obtain large quality rooms and to move away from the original compartmentalization of the house. Therefore, all spaces were redistributed again, restoring all areas and returning their essence and soul. Homogeneous and wide areas were obtained, where natural light is one of the great protagonists. A style of contrasts was chosen where they combine contemporary elements with more classic and conventional elements. An arrangement was made in the spacious hall and distributor of the house carrying out a delicate design work through cornices and paneling on all walls. It was completed with a lighting project both technical and decorative that provide different environments throughout the property.

photo_credit Mauricio Fuertes
Mauricio Fuertes

In the main zone, three connected and at the same time differentiated areas were created. On the one hand, we find the lounge area in the central space to watch TV and enjoy meetings with friends and family. We often find the reading area, since the owners love to read. A corner was composed with an ergonomic armchairs and a side table, where a cozy and comfortable environment was created. The dining area was created including a visual communication with the kitchen. In turn, a partition was made with sliding doors that allow the passage of light to make the most of it and achieve amplitude. We sought to obtain a large custom kitchen where the whole family could be reunited. An area for breakfast was designed on the wide island accompanied by stools and a small dining room where you can make more informal meals.

photo_credit Mauricio Fuertes
Mauricio Fuertes

A specific space was allocated for the location of the office, conceived as a very intimate place, with character and a lot of personality. It seeks to provide it with a British touch through the materials and furniture chosen where you can work, disconnect and also play the guitar. In the night area, the suite room was designed with a contemporary, informal and contemporary style. In the dressing area is the dressing table, designed in a personal way and being very comfortable and bright. Different works of art scattered throughout the house were included and straight lines and structures with a more sober and solid appearance were used.

photo_credit Mauricio Fuertes
Mauricio Fuertes

The aim was to give it an elegant air that breaks with more fresh and informal fabrics and colors. The room of the smallest of the house was designed and made to measure to fully adapt to your needs. The space has a study area, a reading bench and a large area to play. The children's favorite colors were used in the accessories and textiles, creating the whole set with a more timeless and neutral approach.

photo_credit Mauricio Fuertes
Mauricio Fuertes

Materials Used
As for the materials, The Room Studio opted for the main use of natural woods, different types of marble, brass and iron, as well as comfortable textiles with subtle colors. The aim was to provide the house with the nobility and sobriety for which it is characterized, combining it with timelessness in the different environments and creating light scenes in every corner.

photo_credit Mauricio Fuertes
Mauricio Fuertes

Together, a range of neutral and simple shades are used throughout the home. These colors are prolonged in the materials used, choosing ceramic pieces and marbles for the design of the bathrooms and the kitchen. Timelessness and continuity over time of the elements introduced are sought.

photo_credit Mauricio Fuertes
Mauricio Fuertes

The general lines used are clean and continuous, avoiding irregularities and seeking their purity. In addition, soft textile papers are used in different parts of the house such as the kitchen. These are combined with very balanced colors and always being part of the same palette of tones, without eccentricities.

photo_credit Mauricio Fuertes
Mauricio Fuertes
photo_credit Mauricio Fuertes
Mauricio Fuertes
photo_credit Mauricio Fuertes
Mauricio Fuertes
Featured Projects
Latest Products
News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More