Armadale Residence
Sharyn Cairns
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
LightingArticolo Lighting
ManufacturersFlos
Table lampOluce
Marble stone slab CDK Stone
Lorde
PowdercoatedEvaya
EV80
Interior lightingCRITERIA

Product Spec Sheet
Manufacturers
Table lamp
Marble stone slab
Lorde by CDK Stone
Powdercoated
EV80 by Evaya
Interior lighting

Armadale Residence

Pleysier Perkins as Architects

Project Brief
The original 1888 Italianate building was restored and internally rearranged to accommodate a large family home brief. The extended area to the rear is hidden from the street frontage with the vehicular access to a 5-car garage located under the rear garden and pool.

 

Conceptual framework
The quality and prominence of the original building demanded any addition play second fiddle architecturally. No part of the new works is visible from the streetscape and in time the garage entry will also be hidden with the maturity of soft planting to its entry.

With the rear facing south, we used this as an opportunity to break the old and new forms to encourage northern light to the rear living spaces but also allow the amazing brick detailing to be on display to the rear living arears. The 5-car basement and pool were built in conjunction and designed to maintain the existing Peppercorn tree on site. The existing rear stable were also fully restored and have now become spill over guest accommodation. With the existing brickwork being restored and in places rebuilt, the new addition was clad in zinc to provide a soft contrast to the original building.

 

Relationship of the built form to the context
The additional form is a modernist composition of 3 elements attached to the old rear wall but aim to reduce the sense of new mass to the rear façade. The original Italianate form is still clearly evident despite of this new addition. The new upper floor form is carefully located between the two original chimney stacks to ensure they are always on display. This deliberate contrast aims to highlight the amazing craftmanship of the original building.

 

Program resolution
The significant works undertaken to accommodate the vehicles and provide considerable storage allows the family to live close to the city without compromise. This creates a home base that will allow the family to live together happily for many years to come. The layout is carefully zoned between multiple living areas, working zones and private areas to retreat to.

 

Material Used :
1. Facade cladding 1: Brick Veneer – to match existing 
2. Facade cladding2: Light weight classing – Zinc Metal – Dark grey / Matt
3. Façade 3: Off form Textured concrete 
4. Flooring 1: Mentone Premix – Polished Poured Floor - Snowstone
5. Flooring 2: Rawdon Flooring – Solid American Oak (custom stain)
6. Flooring 3: Marble stone slab – CDK Stone - ‘Lorde’  
7. Doors 1: Timber – Cedar with glazing
8. Doors 2: Skyrange Steel – Custom designed doors 
9. Windows: Aluminum Windows – Powdercoated Dulux Electro Dark Bronze 
10. Window Louvers: Evaya EV80 – Powdercoated
11. Roofing 1: Dark Grey Slate- to match existing
12. Roofing 2: Colorbond corrugated iron, Colour: monument 
13. Interior lighting: Various: Aritcolo, Cult, Euroluce, Hub, Criteria, Living Edge 

Read story in PortuguêsItalianoDeutschEspañol and Français

Armadale House by Pleysier Perkins and Sanders & King

Articolo Lighting as Lighting

For this impressive Armadale project by Pleysier Perkins and Sanders & King, Articolo lighting was specified for the kitchen and bathroom spaces. Pleysier Perkins and Sanders & King united to revive this 19th-century heritage-listed home and former stables.

Cocooned and cradled together in perfect symmetry, the Lumi collection is the primary design of Articolo’s expansive history. Born through the possibilities of contemporary glass design, the Lumi Wall Sconce reflects a timeless and refined elegance with the simplicity of it’s form.

The Domi Wall Sconce exemplifies exquisite grace through its weightless suspension. Domi is reflective of a contemporary elongated bell and complements any space with refined elegance.

 

The Armadale House

Sanders & King as Interior Designers

Pleysier Perkins Architects and Sanders & King worked collaboratively to restore this grand building and stables to the highest level as a present-day, functional family home.They were to optimise the indoor/outdoor potentials, while facilitating longevity of design and taking into consideration the changing nature of the current Australian family. The restoration and conversion of this unique Victorian mansion, with expansive grounds and rear stables, involved a modern transformation of the dilapidated, heritage-listed house with a full renovation to the stables. We were to take it from a bygone Victorian era where the kitchen was the unseen, smallest element of the home and to create a contemporary environment for a family of 5, where the kitchen/living are the pivotal hub of the home.

photo_credit Sharyn Cairns
Sharyn Cairns

The traditional use and distinct function of each room was to be inferred but not physically separated, as had previously been within the original layout. The existing house and stables were to be enhanced, with traditional forms embraced and re-invigorated within the design. Wherever possible, existing materials were to be re-used, rejuvenated and to work with the project palette. A key feature of the existing structure was the numerous existing architectural archways throughout. Our design embraced and repeated curves through new connecting openings, ceiling coves, windows, internal glazed steel doors, circular skylights and joinery.

photo_credit Sharyn Cairns
Sharyn Cairns

It was a challenge to achieve a human scale within these enormous spaces whilst retaining the original grandeur. The generous proportions invited a rare design opportunity for oversized joinery, fittings and architectural features: 3m steel doors, changes in floor finishes, exaggerating thresholds and staggered ceiling heights between old and new areas, defined one room from another. Bold colour changes highlighted one space from the other. The inclusion of outsized joinery and light fittings were another design feature used to match and enhance the grandeur of this beautiful building. Careful spatial planning, transformed this collection of ad hoc rooms into a cohesive modern floor plan.

photo_credit Sharyn Cairns
Sharyn Cairns

The Architect’s cleverly re-used the existing red brick, together with concrete and Zinc cladding to re-build and create the new rear extension. This mix of traditional materials: Brick, concrete and metal/steel, informed the rich interior finishes palette, chosen for its inherent quality and timeless aesthetic: marble, timber, poured concrete, polished plaster, steel, tonal paint and custom-encaustic cement tiles; designed to mellow with time. This project is an excellent example of design that can occur when architect, interior designer and client work in close collaboration, addressing the specific needs and wants of the family. It addresses the challenge we face of adult children extending their stay within the home and with this a need for robust and multifunctional living spaces.

photo_credit Sharyn Cairns
Sharyn Cairns

With a sustainable approach in mind, this design celebrates materials with integrity and longevity. Large expanses of poured concrete flooring provide even temperature control and durable, classic materials are used throughout. The progression of design should be to look toward providing designs that can accommodate our clients changing demands and to be able to stand up to the wear and tear of family life, without the necessity or desire for constant update and renovation.

photo_credit Sharyn Cairns
Sharyn Cairns

This project is innovative in how it showcases a brave, eclectic mix of strong elements both in materials, colour, design and scale. Individually each element can stand alone but together they make a bold statement that sits perfectly within such an impressive space. This home is a highly individual design, specific for our clients, right down to the intimate café style booth seating requested in the kitchen.

photo_credit Sharyn Cairns
Sharyn Cairns
photo_credit Sharyn Cairns
Sharyn Cairns
photo_credit Sharyn Cairns
Sharyn Cairns
photo_credit Sharyn Cairns
Sharyn Cairns
Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More