Around fireplace

Around fireplace

Architect
Ruetemple
Location
Moscow, Russian Federation | View Map
Project Year
2014
Category
Private Houses
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
LightingCentrsvet
ChairsIKEA
DressingElfa
FireplaceFineline
Doors Sofia
SlateStein:Werk

Product Spec Sheet
Lighting
Chairs
by IKEA
Dressing
by Elfa
Fireplace
Doors
by Sofia
Slate

Around fireplace

Ruetemple as Architects

Background:
A room on the mansard floor of a 3-storied house was completely neglected, was used a storing place for old things and was a walk-through premises. 

 

Objective:
The customer wanted this room to be turned into comfortable premises, where they could spend their time together - in silence, tranquility and without children. Besides, there should be a working place, space for storing various things and sleeping accommodations for the guests.

 

Concept: 
Any family with little kids faces problems in finding time for tranquility and rest, which is usually very short, so our objective was to create a space, where one would be able to get relaxed and have rest in just a couple of minutes. It is well-known that changing environment can contribute to rest: the brain switches from thoughts about problems and troubles being captured by new impressions. As a result, a person adopts a new way of thinking and even acting.

 

That is why we decided to create an interior, meeting the following objectives: at first it should be totally different from the interior of the rest part of the house, it should be based on other laws coming from the outer space. It should be unexpected for the customers and even contradicting their requests on style. Second, the interior should tune a person to a calm and regular rhythm. Following these principles, we created a very laconic space, full of light and having nothing in access. The interior is focused on a relaxed leisure area around the chimney.

 

 In the first place we changed the layout and the room stopped being a walk-through premises. We cleaned the floor from all unnecessary partition walls, removed the poles of lower roof pitches, removed the ceiling floor in order to open the highest floor with its beautiful joists. A room beside the furnace chimney was designed for storing things. To the left, under the roof, there is a bar benchtop, where one can drink tea or wine. All along the façade window there is a wide benchtop for working.

 

The rest area is the central space of the room. In the center there is a fireplace with wide comfortable seats around it. From three sides the area is surrounded by stacks for books and small things. We used simple natural materials and colors, a lot of warm LED Illumination and a lot of vegetation.

 

Hopefully, we managed to create a space, which will be an island of tranquility and peace. The project is made for« COTTAGE SOLUTION » (" NTV Broadcasting Company").

 

Material Used :
1. Parquet - Global parquet
2. Slate - Steinwerk
3. Marker Paint - Marker Paint
4. Lighting - Centrsvet
5. Fireplace - Fineline
6. Doors - Sofia
7. Chairs - IKEA
8. Dressing - Elfa
9. Mattress and mats - Toris

Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More