Arroios Apartment

Arroios Apartment

Architect
Manuel Tojal Architects (Manuel Cachão Tojal)
Location
Lisbon, Portugal | View Map
Project Year
2021
Category
Apartments
Francisco Nogueira

Arroios Apartment

Manuel Tojal Architects (Manuel Cachão Tojal) as Architects

This project is based on a mid-century apartment. XX. located in a corner building, in Bairro de Arroios in Lisbon.

The intervention proposal aims to renovate the apartment, without losing its identity and without jeopardizing the contemporary experience and the improvement of the technical characteristics. In functional terms, the apartment was divided into several spaces that could function as bedrooms, living room or dining area, a feature that is very common in apartments at this time. However, as a first step, we wanted to clearly divide the social area from the private area and reduce the length of the corridor, which was very disproportionate. 

photo_credit Francisco Nogueira
Francisco Nogueira

Upon entering the apartment, the person is confronted with the pre-existence (social area) and the intervention (private area) and, in a natural and unconscious way, is directed to the social area, where the living room and dining area are located. The existing and restored doors to the social area contrast with the pine cladding of the walls, which hide the doors to the private area and make part of the corridor more intimate and private.

photo_credit Francisco Nogueira
Francisco Nogueira

In terms of materiality, the proposal was based on a homogenization of spaces and on reinforcing the identity of this type of apartments, by proposing typical materials of the time, such as wooden flooring, Lioz stone and manual tile. All the floors, both wooden and stone, are designed in rulers that are always aligned and the wooden floor contaminates the carpentry of the wall, in a subliminal evocation of the old carpentry.

photo_credit Francisco Nogueira
Francisco Nogueira

In terms of space configuration, it was proposed to open the living room to the dining room through an open fireplace, this fireplace rests on a stone bench that on the living room and on the dining room side the bench serves as a base to the crockery. The fireplace thus allows a more poetic connection between the two spaces.

Team:
Paul Marques, Liliana Nóbrega, Francisca Patuleia Figueiras

photo_credit Francisco Nogueira
Francisco Nogueira
photo_credit Francisco Nogueira
Francisco Nogueira
photo_credit Francisco Nogueira
Francisco Nogueira
photo_credit Francisco Nogueira
Francisco Nogueira
Caption
Caption

Material Used:
1. Lighting/handle: Zangra
2. Carpentry: Carpinventosa 
3. Tiles: Azulima 
4. Switches: Berker
5. Stone: Lios Marble
6. Floor: Pine Wood Floor

Read story in Português

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More