Artest

Artest

Architect
Veter
Location
Moscow, Russia | View Map
Project Year
2021
Category
Restaurants
Ivan Erofeev

Artest

Veter as Architects

A small two-storey mansion with the shaded terrace in Trubnikovsky lane. And the first fine dining restaurant of signature dishes by Arkadiy Novikov. Embarking on the project, we were astonished at uniqueness of the client's vision which was not made up of clichéd models of already existing restaurants.

photo_credit Ivan Erofeev
Ivan Erofeev

The two worlds were presented to us. The ground floor depicted Dark world. Roots, soil and earth itself in its richness. The first floor served as a portal into Light world, glowing and airy. A stunning staircase layered with brass sheets bridges these transition stages. Having been commissioned with the task of such scale, we fully immersed ourselves in the elaboration of the worlds.

photo_credit Ivan Erofeev
Ivan Erofeev

First, we needed reference points. The rootedness of the ground floor developing into the light world. That's how we came up with the idea of the chef's table for 10 person with its roots. And on the first floor we wanted lightness and dance with space. So Arkadiy and Artem brought forward the concept of a fireplace as a centerpiece.

photo_credit Mikhail Loskutov
Mikhail Loskutov

The ground floor with its lumpy textured wall is a quintessence of earth. The shutters which bear resemblance to mushroom caps trick you into thinking they grow out of the restaurant walls. The brass-patinated kitchen islands create the analogy with metals buried deep in the bowels of the Earth.

photo_credit Mikhail Loskutov
Mikhail Loskutov

Bespoke chef's table sprouting from the floor with its roots are made up of eight fragments of fallen trees stumps. The ideal wood brought from the North Caucasus was meticulously picked, polished and topped with a wild pear slab to complete the custom-made signature table. The sculpture bench in the entrance lobby is a totem between the two worlds. Dark woody hues of the ground floor and light tactile shapes of the first floor.

photo_credit Mikhail Loskutov
Mikhail Loskutov

Rich matte walls are accompanied with a glossy mirror -an masterpiece by Christophe Gagnon- which amplifies mysticism of the space. 'Dance' with the upper space went hand in hand with the ground area. We proposed to center the space around sculpture, the starting point of the project, and found it crucial to thicken the space into a massive entity, which is simultaneously malleable and light, shape wise. This concept brought us to the oeuvre of Henry Moore and Isamu Noguchi.

photo_credit Mikhail Loskutov
Mikhail Loskutov

We were simultaneously working on the watercolor walls and the shape of furniture. What we were striving for was warmth and the kinesthetic nature of the room. This determined the choice of light upholstery as a symbol of this world’s transparence, amicability and responsiveness. Customers’ comfort in the soothing and ambient atmosphere of the first floor was of the utmost importance for us. All the furniture with an exception of chairs was custom-made by our ideas. We wanted to put final touches with calm and subtle object d’arts, so we opted for black and white film photography by Alexander Guyvoron, a photo artist who takes his pictures in the island of Sakhalin.

 

Facts:
1. Gubi- chair - Masculo 
2. Gubi- chair - Gent
3. Norr- chair - 11
4. Armett - bar stool - DAM ST-aDj

Read story in PortuguêsItalianoFrançaisEspañol and Deutsch

Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrand
Bar stoolArrmet srl
Interior furnitureGUBI
Interior lightingErco
ChairNORR11
Product Spec Sheet
Bar stool
Interior furniture
Masculo Dining Chair, Gent Dining Chair by GUBI
Interior lighting
by Erco
Chair
by NORR11
Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More